Quim Torra prendrà possessió com a 131è president de la Generalitat avui al matí en un acte sobri i sense convidats al Palau de la Generalitat. L'acte, que ahir al vespre encara no s'havia convocat oficialment, es farà finalment avui, tot i que inicialment era previst per a ahir a la tarda. De fet, ahir a la matinada el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja va publicar el decret de nomenament de Torra firmat pel rei Felip VI, el pas imprescindible perquè pugui prendre possessió.

S'espera que l'acte sigui molt diferent de les preses de possessió que s'han fet fins ara i a la del gener del 2016, quan Carles Puigdemont va agafar el relleu d'Artur Mas. I és que aquesta vegada se celebrarà en una situació d'excepcionalitat, encara sota l'aplicació del 155. Torra sí que repetirà la fórmula de Puigdemont per prometre el càrrec, «amb fidelitat al poble de Catalunya», sense referències al rei ni a la Constitució. Puigdemont va prendre possessió del càrrec de president de la Generalitat en un acte institucional al saló Sant Jordi del palau, acompanyat d'uns 400 convidats, amb una senyera i sense fotografia del rei. A més, just després de prendre possessió, Puigdemont i Mas van sortir a la plaça de Sant Jaume per saludar els centenars de persones que eren fora del palau i van escenificar el relleu al capdavant de la Generalitat. Unes imatges que aquesta vegada no es repetiran.

Ja s'han començat a conèixer alguns detalls d'un acte institucional que es preveu breu, sobri i sense convidats. I tot apunta que es canviarà de sala i no es farà al saló Sant Jordi, sinó al saló Verge de Montserrat. Tot apunta que Torra no pronunciarà un discurs un cop acabi l'acte, com fan habitualment els presidents en la presa de possessió.

A banda, el partit Vox, que exerceix d'acusació popular en el procediment obert al Suprem pel procés cap a la independència català, va anunciar ahir una querella contra el president electe de la Generalitat, Quim Torra, per delictes d'odi, encobriment i conspiració per a la rebel·lió. La querella, que sol·licita la inhabilitació de Torra i la retirada del seu passaport, vincula les acusacions tant a les manifestacions públiques «xenòfobes» i «colpistes» del president electe, com el seu «homenatge» cap al seu predecessor Carles Puigdemont.