Els líders europeus van escenificar ahir la seva unitat davant les decisions del president dels Estats Units, Donald Trump, d'abandonar l'acord nuclear amb l'Iran i d'amenaçar el bloc comunitari amb imposar aranzels a les importacions europees d'acer i alumini.

Els caps d'estat i de govern de la UE van abordar aquestes dues qüestions en un sopar informal previ a la cimera dels Balcans que va tenir lloc ahir a Sofia (Bulgària) i en el qual no va acudir el president del Govern Mariano Rajoy perquè Espanya no reconeix Kosovo com a estat independent. Els líders europeus van mostrar en les seves declaracions en arribar a la reunió que respondran units a les dues decisions del president nord-americà. «Quan hi ha desafiaments que amenacen amb desestabilitzar al món, l'única solució és unir les nostres forces i respondre amb una veu. La sobirania europea és el garant de l'estabilitat internacional», va subratllar el president francès, Emmanuel Macron.

Pel que fa als aranzels, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que la UE està disposada a negociar amb els Estats Units per reduir barreres comercials entre ambdues parts però sempre que es faci de forma «recíproca» i que Washington exclogui de forma permanent al bloc comunitari dels aranzels a l'acer i l'alumini. «Tenim una posició comuna. Volem una exempció permanent (dels aranzels a l'acer i alumini) i llavors estarem preparats per parlar de com podem recíprocament reduir les barreres al comerç», va assenyalar.

El primer ministre belga, Charles Michel, va recordar que la UE «no negociarà amb els Estats Units sota amenaces». «Va ser la posició que tots vam defensar anit», va explicar, abans d'advertir que la UE només negocia «en una lògica de respecte» i que de moment el bloc comunitari no està sent «suficientment» respectat. En la mateixa línia es va expressar el canceller austríac Sebastian Kurz, qui va dir que no desitja «nous obstacles al comerç».

D'altra banda, els caps d'estat i de govern van reiterar la seva voluntat de romandre en l'acord nuclear amb l'Iran, encara que Merkel va reconèixer que no és «perfecte». «A la UE tots compartim l'opinió que l'acord no és perfecte però que hem de seguir-hi i continuar negociant amb l'Iran sobre la base d'altres qüestions, com el programa de míssils balístics», va apuntar la líder alemanya.