El portaveu del Govern espa-nyol, Íñigo Méndez de Vigo, va avisar divendres que actuaran si el president de la Generalitat, Quim Torra, aprofita la visita a les presons dilluns per nomenar consellers alguns dels empresonats.

Segons el Govern espanyol, hauria de ser el jutge qui autoritzés els presos a anar a prendre possessió del càrrec. El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha assegurat però que la llei preveu que l'acte de presa de possessió sigui efectiu si és davant del president, però no obliga que es faci en un lloc determinat.

Les direccions de les presons madrilenyes d'Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real estan en espera que els polítics independentistes enviats a la presó per decisió judicial sol·licitin formalment que desitgen ser visitats pel president de la Generalitat, Quim Torra, complint la normativa sobre comunicacions personals que és comuna per a tots els interns.

Segons fonts penitenciàries, el procediment fixat per a tots els interns és que són aquests els que han d'aportar nom i cognoms de la persona que desitgen que els visiti. En el cas de Torra, no constava aquest dijous a la tarda que s'hagués cursat oficialment des de la presó cap sol·licitud que sol·licités la visita.

Méndez demana sentit comú

Méndez de Vigo ha demanat aplicar el «sentit comú» a la situació catalana. «Volem un govern viable i real, el millor lloc no és ser a la presó», apunta. A més, envia un missatge a Torra i diu que, si actua en aquest sentit, la lectura de la Moncloa serà que vol «augmentar la tensió».

Méndez defensa que la voluntat del Govern espanyol és obrir «una nova etapa» a Catalunya i tornar a apostar pel diàleg «sense data de caducitat i dins de la llei». També ha confirmat que Rajoy encara no ha rebut cap carta de Torra i apunta que la reunió entre els dos presidents s'hauria de fer un cop ja hagi designat els seus consellers.

Tant Rull com Turull estarien disposats a acceptar ser restituïts, i ahir al matí van fer una piulada apuntant que els seus drets polítics «estan intactes». Méndez de Vigo s'ha mostrat reticent a explicar què faran si, finalment, aquesta situació es produeix durant la visita prevista per a dilluns a tots els empresonats del procés.

Opció de suspensió

El Suprem té l'opció de suspendre els diputats empresonats un cop la interlocutòria de processament sigui ferma. Ho faria en base a l'article 384 bis, que recull que un cop sigui ferm el processament, els càrrecs públics que estan en presó preventiva per rebel·lió queden suspesos mentre duri la situació de presó. Això deixaria fora del Parlament Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras.

Només falta que la sala d'apel·lació resolgui els recursos presentats per les defenses de tots ells i, si els rebutja, els processaments ja seran ferms. Per tant, tots ells poden quedar suspesos en els propers dies i no podrien assumir cap càrrec públic, tampoc el de conseller de la Generalitat.