n El Govern espanyol va qualificar ahir de «provocació» els nomenaments per part del president de la Generalitat, Quim Torra, de quatre consellers a la presó o a l'estranger i va afirmar que estudiarà la «viabilitat» del nou Govern. En un comunicat, l'Executiu espanyol va assenyalar que aquests nomenaments desacrediten la voluntat de diàleg expressada divendres en la carta que Torra va enviar a Mariano Rajoy i estimen que aquests nomenaments demostren que aquesta voluntat «no és sincera».

«El dia d'ahir [divendres], el senyor Torra va voler escenificar una voluntat de diàleg que ha durat menys de 24 hores, ja que la seva proposta de nous consellers és una nova provocació perquè diversos d'ells es troben fugits de la justícia o en situació de presó preventiva», assenyalava l'Estat al comunicat.

Precisament, perquè els nomenaments siguin efectius, a més de la presa de possessió, el decret ha de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). En una situació normal es podria haver fet ahir mateix en una publicació extraordinària, però la Generalitat encara està sota control del Govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució. Això és perquè la intervenció, segons va aprovar el Senat, només s'aixecarà quan s'hagi constituït un nou govern que, segons l'article 17 de la Llei de la Presidència de la Generalitat, passa quan hagin pres possessió del càrrec «tots els seus membres». Així doncs, l'encarregat d'autoritzar les publicacions és l'Estat.

En el mateix comunicat, el Govern de Rajoy va subratllar que, «a través del seu secretariat, que és l'únic òrgan competent per autoritzar la publicació del decret de nomenament proposat, analitzarà la viabilitat del nou Govern anunciat, donades les circumstàncies personals d'alguns dels designats».

Torra, afegeix la nota de l'Executiu espanyol, «ha desaprofitat avui una oportunitat de demostrar la seva voluntat de recuperar la normalitat, ja que les seves decisions demostren que vol mantenir una estratègia de confrontació amb l'Estat i amb la majoria de la societat catalana», i, al mateix temps, remarca que tant el Govern com les forces polítiques constitucionalistes «han vingut exigint al nou president de la Generalitat que posi fi a aquesta confrontació política que només genera desassossec social i un important perjudici al conjunt de la societat catalana».