Tots els grups del Congrés van arribar ahir a un acord perquè els 120 milions compromesos a comunitats autònomes i ajuntaments en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere s'incloguin finalment en el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018.

A través d'un text transaccionat, recollit per Europa Press, els partits de la cambra pretenen incloure als pressupostos la transferència d'aquesta quantitat a administracions regionals i locals. L'objectiu, tal com es recull en l'acord, és que disposin dels fons per aplicar les mesures que s'hi inclouen per lluitar contra aquesta xacra. Es tracta d'una demanda que socialistes i altres grups de l'oposició reclamaven des que es van presentar els comptes, l'abril passat. En concret, denunciaven que l'import promès per a les administracions regionals (100 milions) i locals (20 milions) no estava recollit en una partida finalista, tal com s'especificava en el pacte.

El Govern, per la seva banda, va defensar que les comunitats havien de complir el Pacte a través dels seus propis recursos aprofitant els fons del finançament autonòmic. Segons va explicar la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, aquests recursos van augmentar en el projecte del 2018 precisament perquè les administracions poguessin executar aquests compromisos. En aquest context, els grups buscaven fer rectificar l'Executiu reclamant la inclusió en el text dels PGE de dues partides específiques de «transferència» a les comunitats, en el cas dels 100 milions, i a les entitats locals, en el cas dels 20 milions.

Amb el vistiplau del PP, l'esmena transaccional que es votarà avui garantirà el compliment de l'aprovat en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, on el Govern es va comprometre a invertir mil milions en els propers cinc anys, a raó de 200 milions anuals. A més dels 120 per a comunitats i municipis, el projecte de llei dels PGE ja reservava 80 milions per a polítiques de l'Estat.

Davant les queixes de l'oposició per la falta de concreció dels 120 milions autonòmics, el PP ja va arribar a pactar amb Ciutadans, el PNB, UPN, Coalició Canària, Nova Canàries i Fòrum Astúries augmentar en 50 milions l'import estatal, fins a sumar-ne 130. Finalment, i després de l'acord a què es va arribar ahir, aquesta iniciativa ja no prosperarà. Fonts del PSOE van celebrar la decisió ja que, segons van explicar a Europa Press, hi havia preocupació per l'augment de 50 milions. Temien que, atès que el compromís era de mil milions en cinc anys, aquesta quantia es restés en el futur.