El president de la Generalitat, Quim Torra, va visitar ahir els polítics sobiranistes presos als centres penitenciaris de Madrid sota l'atenta mirada del Govern espanyol, que encara no ha signat el nomenament dels nous consellers. Josep Rull i Jordi Turull, dos dels primers exmembres del Govern que va visitar Torra a Estremera, es van refermar en la seva voluntat d'assumir de nou les conselleries de Territori i Sostenibilitat; i Presidència, respectivament.

«Els consellers m'han manifestat la voluntat de ser dimecres a Barcelona per prometre el càrrec i prendre'n possessió». Així ho va declarar el president de la Generalitat, Quim Torra, en sortir de la visita. «Estan bé, estan forts, estan animats i saben que la seva causa és justa i honorable», va dir Torra, qui va remarcar que «en cap altre país d'Europa» estarien en presó preventiva pel que van fer. El president va insistir a reclamar diàleg tant a Mariano Rajoy com «als partits de l'oposició espanyola». També va demanar que acabi la judicialització del procés: «Que la política torni a la política i que el diàleg torni al diàleg». «Si us plau, senyor Mariano Rajoy, senyor Pedro Sánchez, seiem, parlem d'una vegada i solucionem una situació que no s'hauria d'haver produït», va demanar el president.

Torra va dir que la seva primera visita als presos com a president de la Generalitat havia estat «molt emocionant» i va lamentar que el seu empresonament és una «injustícia» que «no només afecta els presos polítics sinó també els familiars, que han de traslladar-se 600 quilòmetres per poder-los veure molt poca estona».

«Un Govern més paritari»

Fonts de presidència van explicar que Torra i els presos van parlar de temes legals, a més de fer-ho sobre l'actualitat política i sobre les prioritats del govern de la Generalitat. També van conversar sobre la situació dels polítics presos i els que han marxat a l'estranger. El president es va veure primer amb Rull, Turull i Joaquim Forn. A la solapa de l'americana, Rull i Turull duien el pin de l'escut de la Generalitat que porten els membres del Govern. Al cap d'una hora, Torra es va veure amb Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Posteriorment es va desplaçar a la presó d'Alcalá Meco, on va visitar l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa. Totes dues van criticar la falta de paritat en el Govern de Quim Torra, si bé li van agrair la visita. El president va indicar, sobre la trobada amb Forcadell i Bassa, que es tracta d'unes dones «extraordinàries i valentes que ens han transmès tot el seu coratge». Va explicar que Forcadell i Bassa li van dir que aguantaran «si el poble català aguanta» i que «se senten com a ostatges de la justícia».

Per la seva banda, els expresidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van transmetre al president de la Generalitat la seva «fermesa» -en paraules d'ell- malgrat la situació de presó, i li van demanar que «parli de diàleg, de pau» i que alhora «no renunciem mai al dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya». Així ho va dir Torra després de la visita que va fer a Soto del Real, l'última de les tres que el van portar a reunir-se amb els presos independentistes.