L'exmembre de la mesa del Parlament Ramona Barrufet va comparèixer ahir al matí al Jutjat d'Instrucció 1 de Lleida per rebre per videoconferència la comunicació oficial del jutge instructor Pablo Llarena del seu processament per desobediència.

És el mateix delicte pel qual s'acusa la resta de membres sobiranistes de l'antiga mesa del Parlament. Barrufet havia de comparèixer el 7 de maig passat al Tribunal Suprem, a Madrid, però no ho va fer per motius mèdics. La compareixença de Barrufet va durar cinc minuts i, a la sortida, ella mateixa va explicar que Llarena li havia comunicat que està acusada per desobediència i que ella li havia respost que es remetia al que havia declarat el 9 de novembre i que s'acollia al seu dret a no declarar. «Ja ens veurem al judici oral i els nostres advocats ens defensaran com ho hagin de fer», va dir davant dels mitjans de comunicació que l'esperaven a la sortida i a qui va agrair el seu seguiment. «El més fàcil en les circumstàncies en què estem és l'oblit i és molt complicat per a la gent que està la presó injustament i a l'exili, que són amics meus. Us demano que ens ajudeu a no oblidar-los», va afegir.

A Barrufet la van acompanyar fins als jutjats el seu advocat, Xavier Melero, el seu marit i membres del PDeCAT. Entre ells hi havia el delegat del Govern a Lleida destituït pel 155, Ramon Farré; el president del grup municipal a Lleida i diputat al Congrés, Toni Postius, i l'exdiputada al Parlament Violant Cervera. Segons Melero, el judici podria ser a l'octubre.