La Guàrdia Civil ha detingut en el marc de l''operació Erial' per diversos delictes relacionats amb el blanqueig de capitals a l'exministre i expresident de la Comunitat Valenciana Eduardo Zaplana, així com qui va ser el seu cap de Gabinet, Juan Francisco García, i l'empresari Vicente Cotino, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació. Segons el diccionari, 'erial' significa "sense conrear ni llaurar" quan es refereix a una terra o un camp. Una altra de les definicions és "que no té res que es pugui aprofitar". L'operació continua oberta i hi ha en marxa diversos registres.

Un exsecretari del consell d'administració de la CAM

Aquestes fonts han confirmat que a més dels anteriors, hi ha tres detinguts més. Un d'ells és Francisco Grau, economista i exsecretari del consell d'administració de la CAM des del 1998 fins el 2007 i després membre de la seva comissió de control fins a la intervenció de l'entitat bancària.

Un exdirectiu de Terra Mítica i la seva dona

Els altres dos són Joaquín Barceló Llorens, exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, i la dona d'aquest últim. Barceló va dirigir també el Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm, localitat en la qual Zaplana va ser alcalde abans de passar a presidir la Generalitat, i també va ser director de Formació de l'Agència Valenciana de Turisme.

Expresident de l'Estudiantes

Juan Francisco García ha estat detingut a Barcelona. L'expresident del Club de Bàsquet Estudiants es trobava en aquesta ciutat perquè és un dels tres candidats a presidir l'ACB, que està celebrant la seva assemblea.

Així ha estat el desplegament d'aquest dimarts

L'expresident valencià ha estat detingut quan sortia aquest dimarts al matí del seu habitatge a València, immoble que ha estat escorcollat per agents de l'UCO.

Els investigadors s'han personat també aquest dimarts a la seu de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per sol·licitar documentació de la Zona VI del Pla Eòlic, segons ha pogut saber Europa Press. Aquest pla va ser adjudicat en el seu moment a la societat Projectes Eòlics Valencians i en el qual l'empresa Sedesa, de Vicente Cotino, tenia una participació del 25 per cent.