Els advocats que representen l'expresident valencià i exministre de Treball Eduardo Zaplana, detingut en el marc de l'operació Erial per presumpte blanqueig de capitals, van sol·licitar ahir la seva posada en llibertat al Jutjat d'Instrucció número 8 de València a causa de la leucèmia que pateix l'exdirigent popular des de fa uns anys. La Fiscalia Anticorrupció, per la seva banda, s'oposarà a la sol·licitud, segons van informar fonts fiscals a Europa Press.

Segons les mateixes fonts, Anticorrupció s'oposarà a la posada en llibertat de Zaplana sobre la base d'un examen mèdic que se li va practicar aquest passat dimarts en un hospital. L'expresident va abandonar poc abans de dos quarts de vuit del vespre d'ahir la seu de Telefònica a Madrid, acompanyat per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que van registrar durant dues hores i mitja el seu despatx en la companyia.

Zaplana ha passat la nit en dependències de la Comandància de Tres Cantos (Madrid), abans de passar a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que coordina l'operació Erial. En el marc d'aquesta operació, l'exdirigent del PP va ser arrestat aquest dimarts per la UCO acusat dels delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Les diligències policials constaven d'un total de 22 registres.

La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil rastregen el cobrament d'uns deu milions d'euros en comissions il·legals rebudes per l'adjudicació de contractes públics relatius a la concessió de les ITV i el pla eòlic, durant l'etapa d'Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana.

La Generalitat es personarà

En la mateixa operació policial es va detenir l'exministre i sis persones més, entre elles els empresaris José i Vicente Cotino, i s'investiga l'oncle d'aquests últims, l'exvicepresident del Consell, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar ahir que la institució que presideix es personarà en l'operació Erial, en la qual va ser detingut aquest dimarts Eduardo Zaplana i sis persones més per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, desviament de fons i malversació de cabals públics.