La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha considerat aquest dijous al migdia "desorbitada" la xifra de 2 milions d'euros que la policia espanyola sospita que es podrien haver desviat en falses subvencions a entitats de cooperació amb el tercer món. Segons Conesa, dels 22 expedients investigats des de fa més d'un any pel jutge, la majoria són col·laboracions i contractes menors i, per tant, les xifres que ells calculen que estan sota sospita estan "molt lluny" de les que la policia ha fet públiques.

En una compareixença poc després de les 2 del migdia i després d'una junta de portaveus extraordinària, acompanyada dels quatre vicepresidents de la corporació, Conesa ha defensat la presumpció d'innocència dels investigats i en especial l'honradesa de l'anterior president, Salvador Esteve, també retingut durant unes hores, de qui ha dit que no s'ha embutxacat diners públics.

Conesa ha volgut expressar-se amb la "màxima prudència", ja que ha dit que desconeix què és el que s'investiga exactament perquè està sota secret de sumari. De fet, ha dit que la corporació se sent "indefensa" perquè des que fa més d'un any que el jutjat els va demanar informació sobre determinats expedients de cooperació internacional, no n'han tornat a saber res. També s'ha queixat que hagin conegut l'operació a través dels mitjans de comunicació, i veu "sorprenent" que l'operatiu policial hagi coincidit amb el dia de publicació de la sentència de la trama Gürtel del PP.

La presidenta de la Diputació ha defensat la feina i professionalitat dels treballadors i funcionaris de la corporació, pels qui ha demanat respecte. A més, ha dit que tots els projectes de cooperació i col·laboracions de la Diputació estan supervisats i s'han executat efectivament, al contrari del que afirmen els investigadors.

En tot cas, tot i que els falta molta informació com el número total d'expedients investigats o les persones sospitoses, Conesa ha dit que no poden certificar i que posen "en qüestió" la xifra de 2 milions d'euros que la policia diu que s'hauria pogut desviar de suposades subvencions per projectes de cooperació del tercer món a finalitats no previstes. "Parlen de magnituds que en cap cas podem confirmar, i estan molt lluny de les xifres de col·laboracions amb ONG, que són contractes menors o amb concurrència pública", ha dit.