La presidenta del Congrés ha anunciat ja als grups parlamentaris que la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy es debatrà aquest dijous 31 de maig i divendres 1 de juny, data en què es votarà. Ha adoptat la decisió després de la breu reunió on la Mesa del Congrés ha admès a tràmit l´escrit presentat pels 84 diputats del PSOE. La celeritat ha generat perplexitat al Congrés, perquè divendres era el primer dia en que per reglament es podia votar la moció de censura i en el cas anterior de la moció de censura fallida de Pablo Iglesias contra Rajoy van transcórrer 24 dies entre la seva presentació i el debat. Amb tot, el PSOE ha rebut l´anunci de la data com una "bona notícia i una oportunitat per acabar amb la situació de deteriorament de les nostres institucions, per millorar la nostra qualitat democràtica i obrir un nou temps". "Aquesta setmana es decidirà si Rajoy és censurat o no", han afirmat.

Pastor ha anunciat la data un cop Mesa ha posat en coneixement del president del govern espanyol i dels portaveus dels grups parlamentaris l´admissió a tràmit de la moció, i mentre corre el termini de dos dies en cas que altres grups vulguin impulsar mocions alternatives.

El Reglament del Congrés estableix que la moció no es pot celebrar en un termini inferior a cinc dies des del moment en què es va registrar el passat divendres, fet que situa el primer dia hàbil per a poder fer la votació aquest mateix divendres.

Per prosperar, la moció de censura haurà d´obtenir la majoria absoluta del Congrés (176 diputats). El debat s´iniciarà amb la defensa de la moció de censura per part d´un els seus signants, i el candidat -que no té perquè ser diputat al Congrés, com no ho és Pedro Sánchez- podrà intervenir sense limitació de temps per exposar el se programa de govern.

Posteriorment, després d´una interrupció decretada per la presidenta del Congrés, intervindran els representants dels grups parlamentaris durant 30 minuts i disposaran d´un altre torn de rèplica de 10 minuts. Finalment la Presidència convocarà una única votació.