n El jutge Pablo Llarena va rebutjar per complet la seva recusació sol·licitada per l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell en considerar-la «extemporània», per arribar més de sis mesos després d'iniciar-se la investigació, i per «manifest frau processal», una decisió que no és recurrible. Si es recusés Llarena, la resta de magistrats haurien de revisar la instrucció feta per ell i, segons el magistrat, això «comprometria la seva imparcialitat».

Forcadell va presentar l'1 de juny passat un incident de recusació contra el magistrat del Tribunal Suprem davant la seva falta d'imparcialitat objectiva, en manifestar que té un posicionament respecte de la causa que respon a les seves prèvies concepcions polítiques i personals.

Però Llarena inadmet a tràmit la recusació i destaca que allò que pretenia Forcadell no era una altra cosa que «excloure i substituir a la seva conveniència l'instructor predeterminat per la llei», mitjançant una recusació plantejada als sis mesos d'obrir-se el procediment, quan la llei obliga a presentar-la tan aviat com es tingui coneixement de la causa per la qual se sol·licita.

Error en el recurs de Cuixart

El Tribunal Suprem va suspendre ahir la vista per estudiar els recursos presentats per l'expresident català Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i dotze inculpats més contra els processaments dictats en el cas obert pel procés. Fonts jurídiques van informar que la Sala va suspendre per un error en la tramitació del recurs Jordi Cuixart.

Els magistrats no han fixat encara nova data per a la celebració. Aquesta vista és important perquè, en cas que acordin confirmar la interlocutòria de processament, la llei preveu la suspensió de funcions abans d'anar a judici d'aquells processats per rebel·lió i amb una presó preventiva decretada. Això suposaria, doncs, deixar fora del Parlament els diputats empresonats, que perdrien l'escó.

Els recursos de Rull i Turull

També va admetre a tràmit el recurs d'empara presentat pels diputats catalans de Ciutadans contra els acords del ple i la mesa del Parlament de Catalunya que van aprovar la tramitació de la Llei del Referèndum del dia 1 d'octubre del 2017.