El cap del Gabinet Tècnic del departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Daniel Gimeno, va quedar ahir en llibertat cap a dos quarts de 7 del vespre, després que la policia espanyola el traslladés detingut a la comissaria de la Verneda, segons van confirmar fonts de la conselleria a l'ACN.

La policia espanyola va escorcollar ahir la seu del departament de la Vicepresidència i d'Economia, en el marc d'una investigació relacionada amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre i, després de sis hores d'escorcoll, es van endur detingut Gimeno. D'altra banda, la policia espanyola va citar a declarar el director de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Frederic Udina, que es va traslladar a una comissaria i posteriorment va quedar en llibertat. Segons fonts de la policia espanyola, els delictes que se'ls atribueixen són descobriment i revelació de secrets i desobediència.

L'escorcoll a la seu del departament d'Economia, a la Rambla de Catalunya de Barcelona, es va limitar a l'ordinador de Gimeno. La policia espanyola també va escorcollar ahir al matí el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) i l'empresa Mediacloud, del Grup Mediapro, on es buscava informació vinculada a la gestió de bases de dades. No hi va haver, però, cap escorcoll a la seu de l'Idescat, com havien apuntat algunes fonts. Els escorcolls van ser acordats pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum. En un comunicat, fonts judicials van precisar que el magistrat no havia acordat cap detenció. El jutge va ordenar els escorcolls a la recerca de proves per acreditar si el Govern va obtenir de manera il·legal el cens per al referèndum.

Segons van informar a Efe fonts de la investigació, l'operació d'ahir és la continuació de l'escorcoll que la Policia Nacional va dur a terme el 5 de desembre passat a la seu de l'Idescat, en què la policia va intervenir un correu electrònic d'Udina, del qual els investigadors conclouen que hi va haver «cessió i entrega» a Gimeno dels fitxers de les dades personals del Registre de Població de Catalunya per elaborar el cens de l'1-O.

Per «tapar» el cas Noós

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va relacionar directament els nous «escorcolls» amb la sentència contra l'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, va afirmar que «comença a semblar una broma que quan hi ha temes a tapar com una sentència contra la monarquia espanyola, s'activin els escorcolls». En aquesta línia, va lamentar que es generi «por» i s'interrompi la feina que es fa des de diferents llocs.

Artadi va confirmar que en el marc de l'operatiu policial d'ahir s'havien retingut dues persones. També va assegurar que el Govern no tenia informació oficial de l'operatiu i va apuntar que les xarxes socials ja havien anticipat que podia passar tenint en compte la sentència contra Urdangarin.