El Consell de Ministres proposarà divendres com a nova fiscal general de l'Estat María José Se-garra, segons van confirmar ahir a l'ACN fonts jurídiques. Segarra va iniciar la carrera com a fiscal a Barcelona, ha treballat a l'àrea de Protecció de menors i des del 2004 és la fiscal en cap de Sevilla. Té 54 anys, és membre de la Unió Progressista de Fiscals i des del març és membre del Consell Fiscal. Amb més de 30 anys de carrera judicial, ha estat proposada per la ministra de Justícia, Dolores Delgado, amb qui han coincidit a la Unió Progressista de Fiscals.

Amb el canvi de govern, Segar-ra substituirà Julián Sánchez Melgar que divendres ja va comunicar a la ministra que posava el seu càrrec a disposició del Govern espanyol. Mentre no es designa oficialment la seva successora, es mantindrà en funcions. Segarra serà la segona dona que es converteix en fiscal general de l'Estat, després de Consuelo Madrigal que va ser-ho entre 2015 i 2016 sota el Govern de Mariano Rajoy.

L'Associació de Fiscals (AF) -la majoritària- va manifestar la seva «inquietud i desconcert» sobre el fet que el Govern de Pedro Sánchez estigui buscant un fiscal general de l'Estat que tingui una «afinitat clau» en el tema de Catalu-nya mentre que, al seu parer, ha d'exigir-se una actuació independent a una tendència política. En un comunicat, l'associació recorda que el PSOE ha defensat en la comissió de Justícia del Congrés la independència del màxim representant del ministeri públic.