La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció es van presentar ahir a l'Ajuntament de Girona per recollir informació sobre l'origen dels diners amb els quals el consistori va adquirir el 2014 un fons d'art per 3,9 milions d'euros quan era alcalde l'expresident català Carles Puigdemont.

Aquest requeriment d'informació es va dur a terme amb l'autorització de la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Girona, en el marc de la investigació oberta sobre un suposat desviament de fons públics en la gestió de la companyia municipal d'aigües, Agissa.

Els agents de la Guàrdia Civil es van presentar, acompanyats del fiscal Anticorrupció José Grinda, a l'Ajuntament de Girona, així com als consistoris gironins de Sarrià de Ter -que en l'època investigada estava liderat per l'actual president del Parlament, el republicà Roger Torrent-, i de Salt. El jutge investiga suposades irregularitats en la gestió de l'empresa de subministrament d'aigües d'aquests tres municipis entre el 1998 i el 2013, cosa que inclou el període en què Puigdemont va ser alcalde de Girona, entre el 2011 i el 2016.

La Guàrdia Civil va practicar el 19 de setembre una quinzena d'escorcolls en relació amb aquest cas, tant a la seu d'Agissa com a despatxos de diversos directius de la companyia. En un comunicat, Anticorrupció va detallar ahir que en els escorcolls practicats al setembre es va intervenir documentació de la qual «s'infereix la possible comissió» de delictes de malversació, apropiació indeguda, prevaricació i falsedat en document mercantil «per part dels qui fossin responsables públics dels Ajuntaments» de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Gironès).

Segons Anticorrupció, la investigació pretén determinar «el possible ús de fons públics que estarien relacionats bé amb el cànon acordat en la pròrroga del 2013 de la concessió d'Agissa -relativa al circuit de l'aigua-, bé amb partides pressupostàries de l'exercici 2014 de, almenys, l'Ajuntament de Girona». En aquest sentit, s'investiga l'origen dels diners amb els quals l'Ajuntament de Girona va adquirir el 2014, per prop de quatre milions d'euros, el fons artístic del crític i historiador Rafael Santos Torroella, que incloïa una col·lecció d'art contemporani d'unes 1.200 obres, entre les quals de Picasso, Dalí o Miró, i si té alguna relació amb la pròrroga del contracte de cessió de la gestió d'aigua a Agissa, que es va executar durant el mandat de Puigdemont com a alcalde.

L'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), va deixar clar que «tots els diners que s'han invertit en la compra del Santos Torroella provenen de partides ordinàries de l'Ajuntament, no del cànon de l'aigua, i tots els pressupostos són públics i estan penjats a la pàgina web de l'Ajuntament».

Madrenas va assegurar que, «tant financerament com econòmicament, està absolutament acreditada l'adquisició a terminis d'aquest fons perquè cada any surt en les partides d'inversió de l'Ajuntament la compra a terminis», de la qual el consistori pagarà l'any que ve l'última quota. L'alcaldessa va criticar l'actuació d'Anticorrupció, a la qual va acusar d'anar a l'ajuntament «a muntar un xou». Segons Madrenas, la primera vegada que l'Ajuntament va mostrar el seu interès a comprar el fons d'art va ser «el 2001, quan governava un altre partit polític», i el preu era molt més «alt».