L'organisme de Bèlgica que s'encarrega de controlar els serveis d'intel·ligència del país ha iniciat una investigació per determinar si els agents belgues sabien que els seus homòlegs espanyols (del CNI) havien suposadament col·locat un dispositiu de localització al vehicle de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

El president del Comitè permanent de Control dels serveis d'Informació i Seguretat, Guy Rapaille, va confirmar ahir a Europa Press que aquest organisme ha iniciat la investigació després d'haver rebut una sol·licitud del diputat de la N-VA Peter Buysrogge. «Si el servei secret espanyol ha seguit Puigdemont sense el coneixement de la seguretat de l'Estat, Espanya ens deurà una explicació», va afirmar el diputat flamenc al diari De Tijd, que va avançar l'obertura de la investigació.

Segons va explicar Rapaille, aquesta investigació té l'objectiu «limitat» de concloure si els serveis belgues d'intel·ligència tenien constància de la balisa que suposadament hauria estat col·locada per la Policia espanyola al cotxe en el qual Puigdemont es desplaçava durant la seva estada a Bèlgica i que va permetre la seva detenció a Alemanya.

El Comitè interrogarà ara els serveis de seguretat belgues i elaborarà un informe que presentarà «en les properes setmanes o mesos» -com a «molt tard» a l'octubre o el setembre- al Parlament federal belga.