n El Parlament Europeu va demanar ahir als estats membres de la Unió Europea que assumeixin «responsabilitats» i els va exigir una gestió «comuna» de la migració. Eurodiputats de diferents grups polítics van carregar contra els líders europeus per no haver assolit encara un acord per reformar el mecanisme de Dublín, que estipula que el país a través del qual un sol·licitant d'asil ingressa primer a la UE és el responsable d'examinar la sol·licitud.

Durant un debat al plenari a Estrasburg sobre «les emergències humanitàries i la solidaritat a la UE» arran de l'Aquarius, diversos parlamentaris van exigir als caps d'estat i de govern dels 28 que no es quedin «parats». «Les coses han de canviar, cal reformar el sistema de Dublín i garantir que les nostres fronteres són segures», va reivindicar pels populars europeus Roberta Metsola. Des dels socialistes europeus, Elena Valenciano va defensar que la resta d'estats no poden «abandonar» països com Itàlia, Grècia o Espanya, que «estan rebent un gran nombre de migrants» i va avisar de la «necessitat» que la gestió sigui «comuna». Pels liberals europeus, Javier Nart va remarcar que «la tragèdia de l'Aquarius no és una crítica francesa o una solució espanyola», sinó un «problema de la UE» que requereix una «veritable responsabilitat europea». En el seu torn, Raffaele Fitto, del grup dels Conservadors i Reformistes, es va preguntar «fins quan els països europeus no entendran que cal una resposta clara».

El viceprimer ministre i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va expressar un cop més el seu agraïment al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per acceptar el desembarcament a València dels migrants rescatats per l'Aquarius, però va voler ressaltar que Espanya té més «marge» d'acolliment que Itàlia i va subratllar que a Itàlia hi ha actualment uns 170.000 sol·licitants d'asil, mentre que en el cas d'Espanya «n'hi ha uns 16.000».