El secretari d'estat dels Estats Units, Mike Pompeo, va ressaltar ahir que Washington buscarà un «gran desarmament» per part de Corea del Nord en un termini aproximat de dos anys. Pompeo, que es troba a Corea del Sud per reunir-se amb el president del país, Moon Jae In, va afirmar a més que espera que les negociacions amb Pyongyang es reprenguin «en algun moment de la setmana que ve».

«Seré la persona que assumeixi el paper de tirar endavant aquest procés», va dir, abans de recalcar que, en qualsevol cas, el president nord-americà, Donald Trump, «està al capdavant» en les converses amb el país asiàtic. Pompeo, que va declinar pronunciar-se sobre un possible calendari per a la desnuclearització de la península de Corea, va manifestar que «hi haurà una verificació profunda» d'aquest procés, segons va informar el portal de notícies nord-americana Politico.

Hores abans, Trump va tornar de la seva històrica trobada amb el dirigent de Corea del Nord, Kim Jong-un, mostrant-se satisfet dels resultats aconseguits i celebrant que «ja no hi ha una amenaça nuclear» gràcies als compromisos subscrits el dimarts a Singapur.

Malgrat això, i segons publicava ahir La Vanguardia, el líder nord-corepa oferia als seus compatriotes una versió diferent a la de Trump, afirmant que el mandatari nord-americà li havia ofert aixecar les sancions contra el seu règim durant la històrica trobada, segons van informar mitjans estatals. Això contrastaria amb les paraules de Donald Trump, que va assegurar que les sancions econòmiques a Corea del Nord seguiran. En la declaració conjunta que van signar aquest dimarts els dos mandataris tampoc es tracta aquesta qüestió.