El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, va assegurar ahir que vol reobrir les delegacions a l'estranger «immediatament» a les grans ciutats europees i als Estats Units.

En concret, Maragall va parlar de tornar a tenir representació a ciutats com Londres, Roma, Berlín, Nova York i Washington, i també a Suïssa, i fer-ho «immediatament. De fet, el conseller va dir que les primeres concrecions podrien arribar ja la setmana vinent i que, com a màxim, les delegacions tornaran a estar operatives en «dues o tres setmanes».

Maragall va explicar que la seva intenció és que hi hagi continuïtat al capdavant de les delegacions, és a dir, que en la «majoria» dels casos els delegats cessats pel Govern espanyol puguin recuperar la feina. Amb tot, sobre si la delegació a Brussel·les ja té nou representant, Maragall va preferir no oferir detalls i va assegurar que espera que se sàpiga qui ocuparà el càrrec d'aquí a «pocs dies».

Tres fases previstes

Segons va explicar en roda de premsa des de la capital belga, el desplegament de la conselleria d'Acció Exterior preveu tres fases i la més llunyana és d'aquí a sis mesos. En la primera fase o etapa «d'urgència» es recuperaran aquestes primeres cinc delegacions al Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units. La segona fase, de «consolidació», preveu «nova visibilitat» en l'escena internacional amb delegacions, corresponsalies o «enviats específics» a París, Portugal, els Balcans, els Països nòrdics o fins i tot en zones d'altres continents en els pròxims dos o tres mesos.

Finalment, la tercera fase serà la «d'expansió», que compta obrir noves seus i tenir «noves figures de presència» en llocs com el Mediterrani, l'Orient Mitjà, el Magreb, els països asiàtics i l'Amèrica Llatina. En aquest cas el calendari per a la inauguració de les noves seus és que es pugui fer abans que acabi l'any. Maragall també va matisar que l'encàrrec d'aquestes delegacions no serà només el de «representació i defensa dels interessos de Catalunya, sinó també d'implicació en els processos polítics i de debat al territori on estiguin».

Preguntat per les declaracions del ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, sobre «contrarrestar» el discurs independentista a Europa, Maragall va assegurar que, per la seva banda, ell no es dedicarà a «contrarrestar res».