La Guàrdia Civil ha identificat uns castellers que han protagonitzat aquest matí un acte davant de la presó de Soto del Real (Madrid) per demanar la llibertat dels polítics independentistes presos, als quals el president català, Quim Torra, ha mostrat el seu suport.

Segons han informat a Efe fonts de l'institut armat, la identificació s'ha limitat als promotors de la protesta i és el procediment habitual en aquests casos.

Els castellers han viatjat a les presons madrilenyes d'Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real, on estan ingressats els presos catalans, organitzats per l'ANC amb motiu dels vuit mesos del seu empresonament.

En el seu compte de Twitter, l'ANC ha publicat diverses fotos dels castellers davant de les presons fent els tradicionals castells humans i protestant amb la pancarta "Llibertat presos polítics!".

"Portem la reivindicació de la llibertat a les presons. Aquest matí hem arribat a Alcalá-Meco i a Soto del Real per aixecar pilars de llibertat", afirma en un dels seus missatges.

En un segon tuit l'ANC mostra un guàrdia civil al costat dels castellers amb el missatge: "La Guàrdia Civil ha identificat castellers i periodistes a Soto del Real. No hi ha més incidents, però cal remarcar que es tracta d'un gest d'intimidació innecessari. Que sàpiguen que no tenim por. La causa de la llibertat és més forta que la repressió!".

Davant aquests fets, el president català ha escrit un tuit de suport en el qual ha agraït l'esforç de les persones que han acudit a les presons.

"Prou ! Deixeu els castellers i al nostre poble en pau. Amunt castellers i força a la pinya. Gràcies pel vostre esforç. Sempre al vostre costat, sempre", afirma Torra en el seu missatge.

A través de Twitter, molts dels exconsellers i exdirigents independentistes empresonats han expressat el seu agraïment als castellers, com és el cas de Raül Romeva, pres a Estremera, qui ha assegurat que els ha sentit "ben a prop".

"Gràcies castellers de la @collavella per venir fins a Alcalá-Meco a donar-nos suport. No us he pogut veure, però la vostra confiança traspassa qualsevol mur", ha manifestat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

També l'exconseller Jordi Turull ha donat des d'Estremera les "infinites gràcies" als castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls pel seu desplaçament a Madrid i ha afegit: "Ens dóna molta seguretat i confiança saber que sobre aquesta pinya ens alçarem amunt amunt i Catalunya tocarà el cel de la llibertat".