Jordi Cuixart va ser reelegit ahir president d'Òmnium Cultural amb 28.151 vots, segons els resultats provisionals oferts per l'assemblea general de l'entitat, la més massiva de la seva història.

Cuixart, que fa vuit mesos que és a la presó, va assenyalar que el sobiranisme ha de «seguir abanderant l'oferta de diàleg permanent» al marge de la direcció política que prengui el nou Govern del PSOE.

«Un diàleg basat en la confiança, que és la base per a qualsevol acord possible», va dir a través d'una carta que va escriure des de la presó de Soto del Real i que va gravar l'actor Jordi Crosas per oferir el seu discurs a l'assemblea general d'Òmnium Cultural.

En la seva carta, va reconèixer que ha arribat l'hora que Òmnium enforteixi el sentiment de pertinença col·lectiva com a pas indispensable per reconèixer la legitimitat de les decisions que prenen els ciutadans de Catalu-nya i va dir que «la cultura és el millor antídot contra la intolerància i el totalitarisme» perquè, segons ell, és la garantia per poder afrontar amb èxit els propers reptes de transició nacional.

«Necessitem un Òmnium Cultural fort per no deixar ningú pel camí, aconseguir l'alliberament dels presos, la tornada dels exiliats i la fi de la repressió», va afirmar, i va afegir que els presos no són la representació de cap derrota, sinó l'única palanca democràtica.

Cuixart va afirmar que un dels consensos de país és la defensa dels drets civils i polítics perquè «la lluita per al dret a l'autodeterminació, les sobiranies i els drets humans s'han convertit en una causa universal».

També va reivindicar la unió del catalanisme i va aprofitar el bagatge del catalanisme històric, com també va assegurar que la república serà possible tard o d'hora si aquesta és la voluntat del poble de Catalunya: «Fent un exercici d'empatia i esforç podrem seguir avançant».

Cuixart va dir que volen enfortir el model d'escola catalana i la cohesió social «contra aquells que volen exercir fractures socials inexistents», i va remarcar que l'ús social del català és encara un repte fonamental.

Presència a Brussel·les

Per la seva part, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va anunciar ahir, al tancament de l'assemblea general de l'entitat, que obriran una delegació a Brussel·les d'«aquí a unes setmanes». Mauri va explicar les raons per obrir la nova delegació: «Per denunciar davant Europa els atacs a les llibertats i als drets civils, i per projectar al món la riquesa de la nostra cultura diversa, la immensitat de la nostra llengua i la defensa fèrria dels nostres drets» .

Mauri va rebutjar ahir els «debats estèrils sobre acostaments a presons catalanes» perquè, segons ell, això seria seguir complint la llei, i va insistir que l'«únic que ens val és l'alliberament immediat dels presos sobiranistes».

«A nosaltres, l'única cosa que ens val és l'alliberament immediat de tots els ostatges d'aquest sistema vell i caduc que solament cerca venjança», va assenyalar.