n Tot i que la recuperació ha permès situar el PIB i la renda per capita en nivells més pròxims als que existien abans de la punxada de la bombolla immobiliària, la realitat econòmica és molt diferent de la del 2007. Deu anys de crisis han suposat un canvi notable en la distribució de la riquesa, amb el desplaçament d'importants grups de població cap a les capes més desfavorides de la societat. La polarització ha anat en detriment de les famoses classes mitjanes, que sempre s'han considerat el millor símptoma d'una economia sana. Així ho posa de manifest l'estudi «Oportunitats d'ocupació i renda a Espanya ????-????», que han elaborat els investigadors Carmen Herrero, Antonio Villar i Ángel Soler per a la Fundación Ramón Areces i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie).

D'aquesta manera, si a l'inici d'aquest període el 20,7? dels residents a Catalunya podien considerar-se com a classe baixa -l'estudi inclou en aquest grup aquells qui viuen en llars amb menys de 5.917,7 euros d'ingrés anual per persona-, el ???? el percentatge s'havia elevat fins al ?1,4?. O, dit d'una altra manera, la xifra actual de pobres és el 10,7? superior, la qual cosa es tradueix en que unes 630.000 persones han abandonat en aquest període les classes mitjanes per caure a l'esglaó inferior i han perdut fins al 5% del seus ingressos mitjans.

Encara que la xifra no deixa de ser escandalosa, la veritat és que l'augment de la pobresa a Catalunya ha estat menor que el registrat a escala estatal, en què les persones situades en les capes més desfavorides de la societat han augmentat el ??,??. De forma paral·lela, crida l'atenció que al llarg d'aquesta dècada també ha disminuït el nombre de catalans que podrien considerar-se de classe alta, que han passat del 18,?? de la població a l'?1?, la qual cosa suposa gairebé 700.000 «rics» menys, tot i que es tracta d'una riquesa relativa perquè l'estudi situa en aquest grup aquells qui viuen en llars on els ingressos mitjans per a cadascun dels seus membres supera els 26.417 euros anuals.

Com s'apuntava, les grans damnificades són les classes mitjanes, que si el ???? englobaven el 60,8? dels residents a Catalunya, en l'actualitat només representen el ?7,7? del total. Sobre aquest tema, cal destacar que aquest increment de la desigualtat no ha estat el mateix a tot Espanya, perquè, si bé l'augment de les capes de pobresa s'ha produït en tot el país, en quatre autonomies (Aragó, La Rioja, el País Basc i la Comunitat Valenciana) han registrat també una expansió de les classes privilegiades en aquest temps, la qual cosa indica un augment del desequilibri.