El diputat de Junts per Catalu-nya i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, va descartar ahir en una entrevista per escrit a Catalunya Ràdio que la DUI sigui una alternativa al diàleg amb el Govern espanyol i va afegir que la declaració unilateral d'independència «requereix unes condicions de què avui no disposem».

Per a Sànchez, és necessari un «pacte per acordar el referèndum d'autodeterminació, guanyar-lo, i, posteriorment, Constitució catalana». D'altra banda, l'actual diputat de JxCat adverteix sobre «l'excés de tacticisme» i que «els interessos de partit impossibilitin acords més generals». «Sembla que la lliçó que 'com més units, més forts' no l'acabem d'interioritzar», assenyala Sànchez, que també aposta per una llista conjunta de tot el republicanisme per a les eleccions al Parlament Europeu de l'any que ve. «I a les municipals hauríem de trobar la millor fórmula a cada municipi per garantir el més gran nombre d'alcaldies», apunta.

Sànchez -que explica en l'entrevista que es troba «mentalment i anímicament fort»- afirma que «no ens podem quedar atrapats en l'impacte emocional que vivim des de l'octubre» i que «el Govern ha de fugir del xantatge que representa tenir presos i exiliats». Segons el diputat, «cal tenir el cap fred per gestionar un període que serà llarg, de diàleg i de negociació». «El nostre objectiu no és altre que la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya amb l'exercici del dret a decidir», diu.