El president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, han signat un acord per «fer front» als reptes que encara la Unió Europea, i la principal mesura del qual és establir un pressupost específic per a la zona euro a partir del 2021.

Tots dos mandataris van destacar, en un comunicat conjunt, que «comparteixen una ambició comuna per al projecte europeu», basada en «els valors del pluralisme, la solidaritat i la justícia», així com en la idea de «promocionar la justícia». Amb l'objectiu de reforçar la UE, Macron i Merkel van avançar ahir que signaran un nou tractat de l'Elisi abans de final del 2018, que rubricarà l'«ambició de promoure la seva convergència fiscal, social i econòmica, a més de desenvolupar noves eines per a la cooperació transfronterera» entre els dos països.

En l'àmbit de la competitivitat, França i Alemanya busquen impulsar «una perspectiva estratègica a llarg termini per al creixement sostenible i l'ocupació en la UE», així com «reafirmar l'ambiciosa política comercial» del bloc comunitari.

L'acord entre tots dos països lliga el creixement econòmic al desenvolupament de la moneda comuna, per la qual cosa tractaran que la resta de països de la UE acabin adoptant l'euro a mitjà termini. De la mateixa manera, també s'han compromès a accelerar la unió bancària, que encara té reptes en el «repartiment de riscos», així com en les insolvències o en els préstecs dubtosos.