n Dos empresaris imputats en el cas del 3% van reconèixer ahir davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que van fer donacions a CatDem, una fundació lligada a CDC, perquè creien en la ideologia que promulgava, i van negar que fos a canvi d'adjudicacions públiques.

Es tracta de Ramon Blázquez, administrador únic de Certis Obres i Serveis Sau, i Antonio Cañellas, president de Construccions Deco, involucrat en diverses adjudicacions presumptament irregulars a les províncies de Tar-ragona i Barcelona. En concret, el jutge enquadra els investigats en diverses reunions amb l'extresorer de CDC i de CatDem Andreu Viloca -també imputat en la causa- i investiga si les seves empreses van resultar adjudicatàries d'obra pública a canvi de donacions a aquesta fundació, que després anirien a parar al partit.

No obstant això, segons fonts jurídiques, tots dos van negar tal extrem. Blázquez, d'una banda, va justificar que va realitzar donacions a CatDem perquè combregava amb la seva ideologia, mentre que Cañellas va dir que ho va fer perquè en aquell moment la fundació estava d'acord amb reduir l'impost de successions.

També va declarar ahir Javier del Llano, d'Oproler, que va explicar al jutge que ell era director de contractació de clients privats i que, per tant, desconeix els assumptes relatius a les adjudicacions públiques presumptament irregulars en les quals està involucrada aquesta constructora.

Segons el jutge, Del Llano va enviar un correu electrònic a Josep Maria Bassols, directiu d'Oproler i investigat en la causa, el juliol del 2012, amb l'assumpte «Supercopa RM-BCN Bernabéu», en què li indicava que havien de convidar «certes persones, entre elles Gerardo».

President d'Oproler

Però l'investigat va dir que va ser el llavors president d'Oproler, Sergio Lerma, qui li va indicar que enviés aquest correu, ja que ell desconeix qui és «Gerardo», que, segons la investigació, és un «càrrec públic rellevant». Encara que va explicar que ell s'encarregava de coordinar les invitacions d'Oproler a la llotja del Santiago Bernabeu, va dir que no sempre sabia qui anava als partits.