El viceprimer ministre i ministre d'Interior italià, Matteo Salvini, va demanar a l'ONG alemanya Lifeline que s'«emporti» els 224 migrants que va rescatar a aigües líbies fins als Països Baixos, ja que els ports italians estan tancats per als vaixells de rescat de «pseudovoluntaris» i l'embarcació té bandera holandesa. L'ONG va tirar endavant el rescat dels migrants malgrat que estaven a aigües de Líbia i tant la Guàrdia Costanera italiana com els guardacostes libis els havien indicat que no es moguessin i que aquests últims es farien càrrec del rescat.

Però, va afegir Salvini, que estava «enfadat»: «Què han fet aquests desgraciats? Posant fins i tot en perill la vida dels migrants a bord de les embarcacions no han escoltat les autoritats italianes, i les autoritats líbies han intervingut a la força» rescatant els 224 migrants, va explicar, referint-se als rescatats com a «carn humana» en un moment donat.

El líder de la Lliga va posar en dubte que hagin actuat d'aquesta manera «perquè són bons» i no perquè tenen «altres interessos». «Si fossin realment bons, amb les patrulleres líbies allà a prop, no haurien intervingut», va destacar. En un vídeo difós a Facebook, l'italià va insistir que no pot haver-hi «organitzacions de pseudovoluntaris que posin en risc vides humanes i que pretenguin després desembarcar-les a Itàlia». «Avís a navegants: les ONG no posaran més els peus a Itàlia», va sentenciar.

Per part seva, l'ONG alemanya Lifeline va sol·licitar un «port segur» per desembarcar els 224 migrants rescatats a «aigües internacionals», rebatent així el ministre d'Interior italià. En un comunicat, l'ONG va defensar que va procedir a rescatar els migrants «dins d'aigües internacionals i en línia amb les regles internacionals», i per això va sol·licitar que se li assigni «un port segur per desembarcar els rescatats».

Lifeline va explicar que el seu vaixell, del mateix nom i amb bandera holandesa, estava navegant en direcció nord i esperava que «les autoritats competents actuïn d'acord amb el Dret Internacional» i les normes sobre el tracte de les persones que són rescatades al mar. L'ONG va expressar la seva por que, atès que encara no se li ha assignat un port i cap centre de salvament marítim ha assumit la responsabilitat, «una situació molt similar a la de l'Aquarius de només fa una setmana podria estar a l'horitzó».

A banda, ahir també es va conèixer que Brussel·les està negociant amb el nord d'Àfrica (Líbia, Algèria, Egipte, Níger, Tunísia i el Marroc) l'establiment de camps de refugiats externs.