Els cinc membres de La Manada empresonats a la presó de Pamplona i Alcalá Meco han abandonat aquest divendres a la tarda aquests recintes penitenciaris després d'haver abonat la fiança de 6.000 euros decretada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Navarra.

José Ángel Prenda, Jesús Escudero i Ángel Boza han abandonat la presó de Pamplona, mentre que el guàrdia civil Manuel Guerrero Escudero i el militar Alfonso Jesús Cabezuelo han deixat el centre penitenciari d'Alcalá Meco, on es trobaven reclosos en aplicació de la llei processal militar.

Els membres de «La Manada», condemnats a nou anys de presó per un delicte d'abús sexual, queden en llibertat després de gairebé dos anys a la presó des que fossin detinguts el 7 de juliol de 2016.

L'acte de l'Audiència de Navarra pel qual es dicta la llibertat provisional es basa que els magistrats no aprecien risc de fugida dels condemnats en haver-se reduït "notablement" en la sentència les penes que sol·licitaven les acusacions i al no apreciar tampoc risc de reiteració delictiva.

En l'acte, dictat per majoria de dos magistrats a un, s'assenyala que la presó provisional s'havia vinculat el 2017 a les altes penes sol·licitades per les acusacions i a la proximitat de la celebració del judici oral, però considera que "aquestes raons han perdut notablement la força que, en el seu moment, van poder tenir".

Tant el Govern de Navarra com l'Ajuntament de Pamplona, que han exercit l'acusació popular en el judici, han anunciat que recorreran la presó provisional. De la mateixa manera, la Fiscalia recorrerà en súplica l'acte de l'Audiència Provincial de Navarra.