Una trentena de membres dels anomenats Comitès de Defensa de la República (CDR) van ocupar ahir al matí durant quatre hores la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per reclamar «una independència efectiva» de Catalunya.

Els activistes van accedir a les instal·lacions de la conselleria, situades en el número 266-270 del Passeig del Taulat, a la zona de Diagonal Mar, cap a les vuit del matí, i van ser allà fins al migdia, segons van explicar a Efe fonts del departament que dirigeix Chakir el Homrani.

Els CDR participants van desplegar al vestíbul de la conselleria estelades i pancartes en defensa de la independència, en les quals es podia llegir «Nou Barris cap a la república feminista o de classe» o «Per una república del treball digne per a tots». A través de Twitter, els CDR també van pressionar el Govern català perquè desobeeixi les institucions espanyoles i el van comminar a fer efectiva la independència. «Si nosaltres desobeïm des del carrer, vosaltres desobeïu des del Govern. Ja n'hi ha prou d'excuses, ja n'hi ha prou de renúncies. Independència efectiva ara», van apuntar els CDR a través de les xarxes socials. «Avui fa 265 dies que vam desobeir com a poble, vam defensar les escoles, vam exercir el nostre dret d'autodeterminació i vam votar independència», van recordar.

A Treball, els activistes van poder parlar amb el secretari general del departament, Josep Ginesta, qui els va transmetre que la conselleria permetria el desenvolupament de la protesta mentre no es danyés el mobiliari ni es pertorbés el normal funcionament de les instal·lacions. A les 12 es van unir a la concentració que fan cada divendres en aquesta hora els treballadors de la conselleria per reclamar la llibertat de l'exconsellera Dolors Bassa.

També diversos membres dels CDR es van concentrar a l'exterior de la conselleria de Salut per reivindicar el mateix amb pancartes on es podia llegir «qui no es mou, no sent les cadenes». Fa uns dies els CDR ja van ocupar la conselleria d'Economia de la Generalitat, on van estar tot el dia fins que van ser desallotjats pels Mossos.

Una trentena de membres dels CDR es van concentrar ahir al migdia davant de la conselleria d'Agricultura, a la Gran Via de Barcelona, per reclamar la «sobirania alimentària» i una economia «social i solidària». A més, els comitès van repartir entre els vianants préssecs d'una cooperativa de Sant Boi de Llobregat i van fer allà mateix una paella per dinar.

D'altra banda, ahir les defenses dels investigats per tallar l'AP-7 i l'N-II a l'Alt Empordà el 27 de març van anunciar que demanaran l'arxivament del cas perquè no hi ha base legal per atribuir-los delictes de resistència, desobediència a l'autoritat i desordres públics. A més, remarquen que els Mossos recullen a l'atestat que les identificacions van ser «aleatòries». Nou dels onze citats als jutjats es van negar a declarar.