El Govern de la Generalitat del president Quim Torra aposta per un acostament al Podem de Pablo Iglesias. Després de la reunió entre els dos polítics, la portaveu de l’executiu català, Elsa Artadi, així ho ha constatat en roda de premsa. A més, ha explicat que Torra i Iglesias han convingut que la seva ha de ser una “relació fluida”, que hi ha d’haver més contactes de manera estable, i que aquesta bona sintonia s’ha de poder “materialitzar en acords”. En aquest sentit, Artadi ha celebrat que el secretari general de Podem hagi coincidit amb el president en el diagnòstic de problemes com “la regressió en drets i llibertats, l’existència de presos polítics i exiliats, i la repressió”. És per això que veu positiu que Iglesias faci servir les conclusions que pugui extreure de la seva reunió amb Torra per fer-li arribar els plantejaments del Govern al president espanyol, Pedro Sánchez, abans de la trobada entre tots dos prevista per al dia 9 de juliol.

La reunió entre Torra i Iglesias, de mes d’una hora i mitja de durada, ha estat “molt cordial i amb la voluntat de mantenir una relació estable” entre el Govern i l’univers de Podem i els comuns “per treballar espais de diàleg i avençar en polítiques progressistes i en drets i llibertats”. Així ho ha comentat Artadi que, ha apostat per “buscar els punts en comú i millorar aquesta fluïdesa”.

En aquest sentit, s’ha mostrat satisfeta que Iglesias i Torra hagin coincidit en analitzar “l’existència de presos polítics i de l’exili”. Tot i això, Artadi ha recordat que l’apropament dels independentistes que estan a presó a centres catalans no entra dins la proposta del Govern. “El problema no és que estiguin en preventiva o a Madrid, és que estan a la presó”, ha dit.

La portaveu del Govern ha explicat que a la trobada també han parlat de la reunió que Torra ha de tenir amb Sánchez, i ha celebrat que el líder de Podem pugui contribuir a millorar la forma de fer arribar els plantejaments del Govern a la Moncloa. “Iglesias també farà servir la reunió d’avui per transmetre a Sánchez aquests temes i com ho veiem, els punts de torbada que tenim el Govern i Podem amb la república, els drets i les llibertats”, ha explicat Artadi.

És per això que la portaveu atorga a la formació d’Iglesias un paper important en la nova etapa que s’ha obert amb el canvi de govern a Espanya. “El rol de Podem a la política espanyola és important. Tenim un govern a Madrid en minoria i part de la majoria que pot assolir al Congrés li ve a través de Podem. Que no estiguin dins el govern no vol dir que puguem menystenir la importància que pot tenir. És un actor igualment molt rellevant”, ha dit, tot insistint que “la fluïdesa ha de ser màxima” i el “diàleg” sovintejat. I és que Artadi creu que fomentar aquesta bona relació i les coincidències que han constatat pot contribuir a materialitzar altres acords” en futures ocasions.Els regals

Tots dos polítics han volgut obsequiar-se amb regals que s’han lliurat a l’inici de la reunió mantinguda aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Pablo Iglesias a portat a Quim Torra el llibre ‘Que passa en Catalunya’, de Manuel Chaves Nogales. I el president ha regalat una sèrie de litografies limitades fetes amb la tècnica d’impressió gravada a la pedra, del barceloní Jesús Galdón, que representen la placa que la Generalitat va posar al Mur dels Estats de Mauthausen, amb les empremtes de la represaliada Neus Català, un nen i l’artista.