El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va xifrar ahir en 6.000 milions d'euros els diners «que haurien d'estar sobre la taula si l'Estat vol complir amb tot el que comporta el sistema de finançament vigent».

El conseller va advertir que el pagament d'aquesta quantitat «és un mínim», ja que és un deute que prové de compromisos «incomplerts». Aragonès també va assegurar que prioritzaran el «treball de govern a govern» per davant d'organismes com el Consell de Política Fiscal i Financera, que «no han servit de gaire».

També va assegurar: «No intercanviarem el compromís polític de l'1 d'octubre i tot el que comporta per una mica més d'IRPF, no estem en aquesta fase». D'altra banda, preguntat per la possible recuperació d'impostos anul·lats pel TC, com la taxa de l'audiovisual o l'impost sobre dipòsits bancaris, va assegurar que l'objectiu és que «el contingut d'aquestes figures tributàries torni a estar sobre la taula» i va apuntar «diferents vies» per aconseguir-ho.

Els 6.000 milions inclouen tant «competències específiques, com el principi de lleialtat institucional, com el que el mateix partit socialista va aprovar amb l'Estatut», va dir Aragonès. Concretament, es tracta de prop de 800 milions d'euros per a efectius dels Mossos d'Esquadra que s'han anat incorporant des del 2010, 750 milions d'euros de la disposició addicional tercera pactada per al 2008 i gairebé 3.000 milions d'euros més vinculats a aquest apartat de l'Estatut. A més, cal afegir-hi 1.460 milions d'euros en concepte d'aportacions per la llei de dependència. Aragonès considera que si «el PSC estigués al departament d'Economia i volgués fer una política merament de gestió, també ho hauria de posar sobre la taula».

«Tu no renoves un contracte amb aquell que ha estat incomplint el contracte vigent», va dir Aragonès en referència al model de finançament. Després que Pedro Sánchez ja apuntés que la revisió del sistema no podria culminar fins a la propera legislatura, Aragonès considera que el fet que l'any vinent hi hagi eleccions en diverses autonomies «posa dificultats» a la negociació.