La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van coincidir ahir a Brussel·les que s'ha de trobar «una solució europea» per fer front al repte migratori, tot i que tots dos van remarcar que aquesta solució no ha de passar necessàriament per un acord entre els Vint sinó entre aquells països membres que «decideixin avançar junts».

«Sabem que en el Consell Europeu, malauradament, no aconseguirem una solució completa per a la qüestió migratòria. Per això hi haurà acords bilaterals o trilaterals, per veure com podem ajudar-nos els uns als altres, i no esperar sempre els 28 estats membres», va dir Merkel a la seva arribada a la cimera sobre migració i asil.

Per la seva part, el president francès va insistir que «la solució que hem d'aportar és europea i es construirà únicament sobre la cooperació entre els estats membres» de la UE, tot i que alhora va reconèixer que aquesta solució pot ser «a Vint o entre diversos països que decideixen avançar junts».

En tot cas, tots dos van insistir que la trobada és una «reunió de treball» per intercanviar posicions, i van recordar que la presa de decisions en matèria migratòria tindrà lloc en la pròxima cimera de caps d'Estat i de govern dels propers 28 i 29 de juny, aquest cop ja a Vint.

La cimera extraordinària sobre migració i asil convocada ahir a Brussel·les pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va tornar a posar a prova la unitat dels socis comunitaris, atès que únicament hi van participar 16 dels 28 estats membres, després de la negativa dels països del grup de Visegrad (Polònia, República Txeca, Eslovàquia i Hongria) a participar en la reunió després d'anys de desacord amb la política migratòria europea.