L'aparició en programes de televisió dels membres de la Manada, condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals, seria una "immoralitat" i una "insensatesa" perquè "els mitjans no poden ser altaveus dels agressors" i han d'"evitar sigui com sigui una segona victimització "de l'afectada.

Associacions periodístiques i professionals de la informació han mostrat avui el seu ferm rebuig al fet que els cinc condemnats per agredir una jove de 18 anys als Sanfermines de 2016 -en llibertat provisional des del passat divendres- puguin aparèixer a la televisió.

Des de moviments feministes s'ha demanat que, de donar-se aquesta aparició televisiva, es faci un boicot a les marques que es publicitin en els programes que donin veu als condemnats.

Fonts de Mediaset i Atresmedia han assegurat a Efe que els membres de la Manada -José Àngel Penyora, Jesús Escudero, Alfonso Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero i Àngel Boza Florido- no participaran en els seus programes.

No obstant això, davant la possibilitat que els condemnats apareguin en alguna cadena de televisió, el president de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Nemesio Rodríguez, ha insistit que "les bones pràctiques en relació al tractament de la violència de gènere apunten que els mitjans no siguin altaveus dels agressors ".

El codi deontològic de la FAPE, ha declarat a Efe, "insta els periodistes a actuar amb 'especial diligència' en els casos de delictes contra la llibertat sexual, sobretot pel que fa al respecte al dret a la intimitat, l'honor i la imatge de la víctima ".

Rodríguez ha recalcat que els mitjans de comunicació "han d'evitar de totes totes causar una segona victimització de l'afectada, agreujant el seu sofriment". El responsable de la FAPE ha confiat que "s'imposi el seny" i "no s'aposti pel morbo i l'espectacle que tant de mal estan fent al periodisme".

També des de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI) han subratllat que "la protecció de les víctimes i el respecte a les obligacions de no discriminació i igualtat ha de ser el límit deontològic" que esperen que es respecti en aquest cas.

La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), Victoria Prego, ha sostingut -a títol individual- que seria "una immoralitat" que els condemnats apareguessin en televisions "per buscar majors audiències".

Ara bé, ha matisat que "aquests senyors tenen dret a expressar les seves opinions, això és així, no es pot negar a un ciutadà espanyol el dret a expressar les seves opinions".

Encara que cap televisió ha anunciat que La Manada surti en els seus programes, nombrosos professionals s'han mobilitzat per exigir que aquest escenari no es produeixi.

La catedràtica de Comunicació a la Universitat Rei Joan Carles i exdirectora general de RTVE, Carmen Caffarell, ha demanat a Twitter a les professionals dels mitjans que boicotegin la presència dels condemnats en les seves empreses i així evitin que "guanyin diners" i "segueixin embrutant el nom de la jove violada a Pamplona ".

També en aquesta xarxa social, el periodista Javier Gallego ha recordat que una entrevista a algun dels membres de La Manada danyaria la víctima i donaria "l'oportunitat a violadors de carregar contra ella (...) Seria una nova agressió fastigosa i imperdonable ".

El periodista Iñaki Gabilondo ha dit en la seva columna audiovisual a El País que una "gira promocional" d'aquests homes seria "el súmmum de la insensatesa, una autèntica barbaritat social".

"La mercaderia argumental que aquests homes venen és verí pur perquè presenten com a normal el que no és normal en absolut (...) Seria banyar en or i popularitat a uns bàrbars que representen justament el que aquesta societat està intentant amb gran esforç eradicar" , ha afegit.

A més, la secretària d'Estat d'Igualtat, Soledad Murillo, ha declarat a La Sexta sentir-se "sorpresa per les declaracions de l'advocat de La Manada, que està en totes les graelles de televisió". "M'agradaria que els mitjans usessin a dones juristes per donar-li una rèplica solvent", ha urgit.