Els cinc condemnats per l'Audiència de Navarra a nou anys de presó per un delicte d'abús sexual amb prevalença contra una jove durant els Sanfermines del 2016 van signar ahir a la seu dels Jutjats de Sevilla per complir amb la seva obligació de signar setmanalment un cop posats en llibertat provisional.

El primer en arribar, minuts abans de les 9.30 h, va ser el militar Antonio Jesús Cabezuelo, en llibertat provisional sota fiança per l'Audiència de Navarra. Després d'ell, va passar també per les instal·lacions judicials del Prado de San Sebastián José Ángel Prenda, cap a les 10.45 hores, que va sortir-ne cinc minuts després i se'n va anar amb moto amb el conductor que l'esperava. La sortida de Prenda es va produir envoltada pel tumult dels mitjans de comunicació que hi havia a les portes del jutjat.

A continuació, va aparèixer Ángel Boza tocades les 11.30 hores, sense voler fer declaracions, de la mateixa manera que ho va fer el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, que va arribar una hora després amb cotxe, i va sortir amb ulleres de sol deu minuts més tard. L'últim en anar a signar va ser Jesús Escudero, a les 12.45 hores, que va abandonar cinc minuts després els jutjats també amb moto. Els cinc condemnats es troben a Sevilla des de dissabte passat després que abandonessin un dia abans els centres penitenciaris en els quals es trobaven reclosos.

Els investigats, segons la interlocutòria de la Secció Segona de l'Audiència de Navarra que n'ordenava la llibertat, han de comparèixer cada dilluns, dimecres i divendres davant el Jutjat de Guàrdia de la seva residència i sempre que siguin citats per l'Audiència de Navarra.

La denúncia dels periodistes

L'aparició en programes de televisió dels membres de La Manada, condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals, seria una «immoralitat» i una «insensatesa» perquè «els mitjans no poden ser altaveus dels agressors» i han d'«evitar sigui com sigui una segona victimització» de l'afectada.

Associacions periodístiques i professionals de la informació van mostrar ahir el seu ferm rebuig al fet que els cinc condemnats per agredir una jove de 18 anys als Sanfermines del 2016 -en llibertat provisional des del passat divendres- puguin aparèixer a la televisió.