ERC no renuncia «a cap via democràtica ni pacífica» per assolir la república, una idea «intrínseca» que apareixia en la ponència que s'està redactant per a la Conferència Nacional però que «a petició de la militància» s'ha plasmat de manera que «quedi molt clar per a tothom».

És un dels aspectes més rellevants del document que es debatrà aquest cap de setmana a la trobada, que no se celebrava des del 2013 i que ha de marcar les línies estratègiques de futur de la formació republicana. En roda de premsa, la portaveu del partit, Marta Vilalta, va assenyalar ahir que es volen aprofitar les «oportunitats» que sorgeixen per tal de «sumar el màxim de complicitats». La trobada ja suma 1.200 inscrits i s'hi han presentat 1.450 esmenes sorgides de 15 assemblees territorials.

El recinte La Farga, de l'Hospitalet de Llobregat, acull el dissabte 30 de juny i el diumenge 1 de juliol la Conferència Nacional, «trobada per debatre i fixar la línia estratègica a seguir, l'objectiu primordial pel qual treballem per tal de guanyar la llibertat i que Catalu-nya esdevingui una República independent», va explicar Vilalta. Se celebra cada quatre anys però la darrera convocatòria es va fer ja en fa 5, l'any 2013, per la irrupció de diverses conteses electorals. Es dona el cas, a més, que la Conferència Nacional se celebrarà amb el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera, i la secretària general, Marta Rovira, a Ginebra des del març passat quan va iniciar «un camí a l'exili» després de decidir no comparèixer davant el Suprem.

«Som el partit més castigat per la repressió», va dir Vilalta. «I, lluny de fer-nos abandonar, això el que fa és refermar-nos en el compromís i coratge i seguir més que mai en fer possible l'objectiu que tenim com a país que és fer efectiva i materialitzar la república», va assenyalar. En aquest sentit, el partit considera que el moment fundacional i que va «marcar un abans i un després» va ser l'1-O.

«La ponència que sorgirà de la Conferència Nacional és la guia que ens ha de permetre preparar-nos més i millor per ser més», va declarar la portaveu republicana. «Sabem que arribaran nous octubres i ens preparem per guanyar-los», va afegir.

Amb la voluntat d'ampliar els «consensos» amb tots els «actors possibles» que poden donar suport a la consolidació de la república des de dins com també des de fora de Catalunya, ERC situa també la «lluita feminista» com a «oportunitat per enfortir-nos per ser més i més fortes». Donar resposta, segons Vilalta a la demanda d'igualtat entre homes i dones és una garantia d'un «país just».