L'acostament dels presos d'ETA al País Basc o als llocs de residència de les seves famílies es començarà a abordar tenint en compte els interns que tenen malalties i els que tenen més de 70 anys, segons va explicar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, en conversa informal amb els periodistes al Congrés, després de participar al debat sobre els assumptes que abordarà el Consell Europeu que se celebrarà avui i divendres a Brussel·les sobre la immigració.

Dels 228 presos d'ETA que actualment estan a la presó -tot i que quatre van ser expulsats per la banda-, n'hi ha entre 11 i 20 que estan malalts i una xifra similar és la dels majors de 70 anys, segons el titular d'Interior. No obstant això, i encara que aquestes característiques seran els paràmetres que l'Executiu tindrà en compte per començar a abordar l'assumpte, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, va deixar clar que el trasllat de presos no es realitzarà de forma col·lectiva, sinó de manera individualitzada, tenint en compte les circumstàncies de cadascun dels interns, tot i que l'Executiu no ha fixat cap mena de termini per fer efectiu els trasllats.

Marlaska va precisar que l'edat avançada, estat de salut i el també repudi a ETA «s'avaluaran» i «són requisits més que raonables per tenir-los en compte», com també ho és -va dir- «la pena complerta».

Tractament individualitzat

Així ho va explicar ahir als passadissos del Congrés després d'intervenir en la sessió de control al Govern al Parlament. Però va aclarir que la Junta de Tractament i la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries «ho avaluaran tot», totes les circumstàncies de cada pres i després establiran els requisits necessaris i imprescindibles per realitzar aquest tractament «individualitzat».

En aquest sentit, i després de recordar que l'únic trasllat col·lectiu es va produir amb el Govern d'Aznar entre 1996 i 1998 i amb ETA encara en actiu, va explicar que els requisits que s'estableixin s'exposaran amb transparència i es traslladaran, sobretot, a les víctimes.

El món d'ETA inclou entre els presos malalts que vol acostar al País Basc José Javier Arizkuren Ruiz, Kantauri, processat per l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, i altres històrics dirigents de la banda terrorista majors de 70 anys com Santiago Arrospide Sarasola, àlies Santi Potros, que compleix condemna per atemptats com el de l'Hipercor o el de la República Dominicana.

A les presons espanyoles i franceses romanen complint penes 20 presos malalts i altres tres majors de 70 anys, segons la base de dades de plataformes afins a ETA com Etxerat, el col·lectiu de familiars de presos de la banda que històricament ha demanat l'acostament a les presons del País Basc. Aquesta associació eleva a 27 el nombre d'etarres malalts si es prenen com a base els 60 anys.

«És indecent acostar-los»

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Artaluce, va censurar ahir que el president del Govern «s'estigui preocupant més pels presos d'ETA que per les víctimes del terrorisme» i ho va titllar d'«indecent». Artaluce va fer aquesta acusació després d'assistir a l'homenatge anual que es va fer al Congrés en memòria de les víctimes de la banda terrorista i en ple debat per l'acostament dels presos.