Una jutge federal dels Estats Units va dictaminar aquest dimarts que els agents d'immigració del país no poden separar les famílies d'immigrants que arriben de manera il·legal a la frontera sud del país i va instar les autoritats a fer feina per aconseguir la seva reunificació, el que suposa un cop dur per a la política migratòria de «tolerància zero» de l'Administració del president, Donald Trump.

En aquest sentit, la jutge Dana Sabraw va resoldre així la demanda presentada per la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU, per les seves sigles en anglès) contra la separació de menors migrants i pares a la zona fronterera amb Mèxic. Més de 2.300 nens migrants han estat separats dels seus pares en el marc de la política migratòria de l'Administració Trump, que ha promès en diverses ocasions fer front al flux migratori. Sota la política de «tolerància zero», tots els adults que travessen la frontera de manera il·legal són detinguts, inclosos els que viatgen amb nens. Molts van ser separats de les seves famílies i les imatges van donar la volta al món.

L'ACLU havia presentat una demanda col·lectiva després de conèixer el cas d'una mare i la seva filla de sis anys que van ser separades quan van arribar al país el passat mes de novembre en un intent per sol·licitar asil després de desplaçar-se des de República Democràtica del Congo.

La setmana passada Trump va promulgar una ordre executiva per frenar la separació de les famílies, però el Govern encara ha de reunificar uns 2.000 menors amb els seus progenitors.