Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea centraran el seu debat avui sobre el desafiament migratori en mesures per reforçar la protecció de les fronteres exteriors del bloc comunitari, la cooperació amb els països d'origen i trànsit i la lluita contra la immigració il·legal, al mateix temps que deixaran a un costat les seves converses sobre la reforma del sistema d'asil i repartiment de refugiats.

«Després de la crisi migratòria del 2015 va quedar clar que la situació havia de canviar, aquesta és la raó per la qual hem acordat centrar els nostres esforços a combatre la migració il·legal a Europa. Això significa garantir un control total de les fronteres exteriors de la UE», va remarcar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en la seva carta d'invitació a la cimera, remesa a tots els líders europeus.

El polonès va optar per centrar el debat en la dimensió exterior de la migració perquè la reforma del reglament de Dublín segueix sent «font de divisió» i «no produeix resultats tangibles», segons va explicar un alt funcionari europeu. «El que proposem se centra en esforços per prevenir els fluxos irregulars», van afegir les mateixes fonts, per després indicar que la «prioritat» és prevenir futures crisis migratòries.

En aquest context, Tusk va proposar als governs que centrin les discussions entorn de la creació de les anomenades «plataformes de desembarcament» fora d'Europa, «si fos possible» en col·laboració amb l'Alt Comissionat de l'ONU per als refugiats (ACNUR) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

La missiva del polonès, en la mateixa línia, obvia la proposta llançada dissabte passat pel president francès, Emmanuel Macron, i avalada pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d'establir centres «tancats» de migrants en sòl europeu, per resituar des d'allà els que tinguin dret a l'asil en altres estats membres de forma voluntària.

Un altre dels punts de debat plantejats pel president del Consell Europeu és la necessitat de millorar la cooperació amb els denominats «països d'origen i trànsit» i en particular amb la Guàrdia Costanera líbia. També va incidir en la importància d'incloure al proper pressupost de la UE un instrument financer «dedicat» i una «cooperació efectiva» amb els països d'origen i de trànsit.

Aquesta reunió arriba en plena crisi política causada pels fluxos migratoris, que fins i tot ha enfrontat la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb el seu ministre d'Interior, Horst Seehofer (CSU). El partit bavarès va plantejar a Merkel un ultimàtum fins al Consell Europeu abans d'engegar el seu pla de frenar l'entrada al país de refugiats prèviament registrats en altres països europeus.