Malta ha permès al Lifeline atracar en un dels seus ports. Així ho va anunciar ahir en roda de premsa el primer ministre maltès Joseph Muscat, que va explicar que juntament amb set estats més de la UE han decidit oferir una «solució europea ad hoc a la crisi humanitària a bord» de l'embarcació.

El vaixell, que feia sis dies que era al Mediterrani a l'espera d'un port segur, transportava més de 200 migrants rescatats. Segons va explicar Muscat, un cop s'hagi atracat s'iniciaran procediments d'identificació i elegibilitat i les persones a bord es distribuiran entre els vuit estats europeus que s'hi han implicat: Bèlgica, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Malta, que oferiran «l'atenció mèdica necessària». «Als sol·licitants d'asil se'ls oferirà protecció en els diferents estats mentre que s'iniciaran també els processos de devolució amb aquells que no estiguin qualificats per a tal protecció», diu el comunicat fet públic pel Govern maltès. A més, indica, les institucions europees «ajudaran en aquestes devolucions».

Mentrestant, el vaixell serà retingut a Malta, on es realitzarà una «investigació» sobre les accions que va dur a terme, ja que, segons el Govern maltès, no havia estat degudament «registrat». L'embarcació va arribar a costes malteses ahir al vespre.

Durant la roda de premsa, Muscat va recordar també que la solució s'ha adoptat «tot i que no hi ha cap obligació legal o responsabilitat i malgrat que els fets van tenir lloc en aigües líbies entre Líbia i Lampedusa».