El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va estendre la mà ahir a ERC per a un diàleg «obert i sincer», i espera que la reunió que mantindrà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el dia 9 de juliol obri un nou «camí» en les relacions entre els dos governs.

«Les coses han canviat» i «tenen davant un govern que no utilitzarà el greuge territorial per fer vots a altres punts de l'Estat», va afirmar. Va ser en resposta a una pregunta del portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabril Rufián, que li va transmetre el malestar del seu grup per la negativa del PSOE a donar suport a una moció d'ERC sobre un diàleg «sense renúncies i sense condicions», i li va recordar que les «bones paraules» no faran que s'oblidin els «nou segrestats» que hi ha a les presons espanyoles.

Sánchez també va instar durant la seva intervenció al Congrés les forces independentistes a «aprendre dels seus errors» i renunciar a la «unilateralitat». Ho va fer en resposta a la intervenció del portaveu d'ERC, Joan Tardà, que li va retreure les seves manifestacions des de Berlín, on va demanar girar full de l'1-O.

El president espanyol -que va recordar que l'1-O va sortir a la seu del PSOE com a líder de l'oposició i va «condemnar les imatges que s'havien vist i que havien patit alguns ciutadans catalans»- va assegurar que les seves manifestacions sobre la necessitat de «girar full» no es referien només a l'1-O, sinó també als dies 6 i 7 de setembre, quan «una majoria parlamentària d'una minoria majoritària social va imposar les seves regles» al Parlament i va «trencar la Constitució i l'Estatut a Catalunya». Per això va demanar a les forces independentistes que renunciïn a la «via unilateral» dins dels marges de la Constitució i l'Estatut de Catalunya, que «no considerem que sigui un marge estret per trobar una solució» i són «el punt base a partir del qual podem construir un consens».