El president de la Generalitat, Quim Torra, va dir ahir que plantejarà al president del Govern, Pedro Sánchez, la convocatòria d'un referèndum pactat com una «solució molt acceptable» a la crisi catalana en la reunió que mantindran el pròxim 9 de juliol.

«Parlarem sobre el dret a l'autodeterminació. És que aquest és el tema. Si no volem afrontar el tema no tenen massa sentit aquestes reunions», va dir Torra en una roda de premsa a Washington, a on va viatjar per assistir a la inauguració d'un festival en el qual Catalunya participa com a cultura convidada.

Torra va subratllar que el seu Govern treballarà aquesta legislatura per «implementar la república catalana», però també va dir que la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat seria «una solució molt acceptable». Ahir, poc després d'aterrar a Washington, Torra va assegurar que Catalunya havia de «fer efectiu el mandat» emanat del referèndum celebrat el passat 1 d'octubre. «Davant la possibilitat de trobar una solució per la qual hem apostat, que és fer les coses com al Quebec (Canadà) o Escòcia (Regne Unit), per a nosaltres és evident que aquesta (la convocatòria d'un referèndum pactat) seria una solució molt acceptable», va reconèixer ahir. «És la primera cosa concreta que li plantejarem al senyor Pedro Sánchez, perquè aquest és el tema», va afegir.

Respecte a la reunió que tindran Torra i Sánchez el 9 de juliol a la Moncloa, el president català es va mostrar expectant pels resultats que puguin sortir: «Veurem davant quin Partit Socialista ens trobem». «Potser resulta que aquest PSOE del 1974 que defensava el dret a l'autodeterminació dels pobles d'Espanya torna a aparèixer, aquesta seria una notícia fantàstica per a nosaltres», va afirmar el president català.

Torra, no obstant això, va advertir que el seu Govern «no renuncia a res» i que Catalunya «no renunciarà mai al moment fundacional de la república catalana», en referència al referèndum no reconegut del passat 1 d'octubre, si no troba voluntat de diàleg per part de Sánchez.

El president de la Generalitat va iniciar ahir el seu primer viatge oficial a Washington, des d'on va augurar que «Catalunya s'unirà a les nacions lliures del món» i va defensar la llibertat i la dignitat dels pobles, que tant es valoren a Estats Units, va dir. També va assenyalar que l'1 d'octubre els catalans van exercir el dret a decidir, «i ara cal fer efectiu el mandat democràtic», per la qual cosa va indicar que Catalunya no deixarà de treballar fins que la república catalana «sigui una realitat reconeguda internacionalment».

Pressions de l'ambaixada

Torra va aprofitar una atenció als mitjans de comunicació des de la capital dels EUA per denunciar fortes pressions de l'ambaixada espanyola perquè en el discurs a la inauguració de l'Smithsonian Folklife Festival i durant els seus actes a Washington «es limita a parlar de cultura popular i no fa comentaris sobre el procés català o el conflicte amb l'Estat espa-nyol». El president català va explicar que hi ha «òbvies pressions» i va criticar que «malauradament, la tenebrosa diplomàcia espanyola es mou sempre que Catalunya alça la seva veu al món».