El rei Felip VI va apel·lar a una Catalunya «de tots i per a tots», en va destacar «les seves institucions històriques d'autogovern» i també la seva contribució a la Constitució Espanyola. El monarca espanyol va voler adoptar un to conciliador durant el discurs que ha tancat l'acte d'entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi). Recuperant moltes de les paraules del seu parlament de l'any passat, el rei va insistir que «les senyes i els valors que han engrandit Catalunya», al seu torn, també han estat la base «del progrés de tot Espanya».

L'acte d'entrega dels Premis FPdGi, que es va celebrar al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès) -el centre d'esdeveniments del Celler de Can Roca-, arribava marcat per la polèmica. Els d'aquest any són els guardons amb més rebuig social, però també polític, perquè cap representant de la Generalitat ni de l'Ajuntament van assistir a l'acte. Hi eren, això sí, per part de l'Estat, la nova delegada a Catalunya Teresa Cunillera i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque.

Són els primers Premis FPdGi que no se celebren a l'Auditori de Girona, sinó al Mas Marroch. I amb les conseqüències de l'1-O ben palpables. En una tarda plujosa i a gran distància del centre, envoltat de terrenys de cultiu, allunyat de nuclis urbans i entre fortes mesures de seguretat, van tenir lloc diferents mobilitzacions de protesta contra el rei, amb alguns intents de talls de carretera però sense incidents destacables, tret d'un detingut per saltar un control policial.

El punt de més tensió va ser Aiguaviva, on un centenar d'integrants dels CDR van cremar fotografies de Felip VI a escassos metres d'una trentena de manifestants convocats per VOX que exhibien banderes espanyoles.

Quant a l'acte, el rei Felip VI, després d'entregar els guardons, va fer gran part del seu discurs en castellà. Però tant l'inici del parlament com el final el va fer en català. D'entrada, per donar «molt especialment les gràcies» als germans Roca per la seva «generositat i companyia» que han demostrat, va dir, amb la Fundació.

A banda d'aquest agraïment, el monarca no va fer cap altra referència a la polèmica que aquest 2018 ha generat l'entrega dels premis. Sí que va dir, però, que l'entitat pot estar «orgullosa d'allò que ha construït» i que el «compromís» amb l'esperit que la va veure néixer -fomentar l'emprenedoria entre els joves- és el que els ha mantingut «units» davant els «reptes» que ha hagut d'afrontar.

Durant el seu parlament, Felip VI també va anunciar que a partir del 2019 la llista de guardons s'ampliarà. Serà amb un nou premi Internacional, que reconeixerà «la trajectòria professional i personal de joves que hagin destacat pel seu treball, mèrits i exemplaritat».