El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar ahir una providència on confirma que no veu «cap raó processal» per no traslladar Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a presons catalanes, tal com han sol·licitat. El jutge responia així a l'inici dels tràmits per part del Govern espanyol per fer efectiu el trasllat dels presos a Catalunya, que preveu que es materialitzi en uns «dies», segons van confirmar ahir fonts del ministeri de l'Interior, que van assegurar que s'ha activat «el protocol fixat» per a la seva reubicació a presons catalanes. La durada del procés, segons aquestes fonts, dependrà de qüestions burocràtiques, però en tot cas no s'allargarà.

El jutge recorda, però, que la decisió està en mans d'Institucions Penitenciàries. Llarena respon aquests quatre casos perquè són els primers escrits que han arribat procedents d'Institucions Penitenciàries però està previst que properament arribin les peticions de la resta d'empresonats.

Si Llarena no s'hi oposa és perquè dona per tancada la instrucció, tot i que formalment no ha dictat encara la interlocutòria de conclusió del sumari que és la que posa punt final a la seva tasca com a jutge instructor i passa la causa a la sala perquè obri judici oral. Forcadell sol·licita trasllat a la presó de dones de Barcelona, Bassa, a la presó de dones de Girona, Sànchez, a Quatre Camins, i Cuixart, a Brians II.

El Tribunal Suprem va rebre dimecres quatre escrits procedents de les presons de Soto del Real i Alcalà-Meco, on els directors dels centres preguntaven si el jutge tenia algun «inconvenient» per procedir al trasllat de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tal com ells mateixos havien sol·licitat. Falta encara rebre els escrits procedents del centre penitenciari d'Estremera, on estan reclosos Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Raül Romeva.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va avançar poc després de prendre possessió que el trasllat dels presos s'avaluaria un cop Llarena conclogués la instrucció que desenvolupa al Tribunal Suprem i que acabarà pròximament. També el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha recalcat que és raonable que, conclosa la instrucció, es produeixi l'acostament dels presos.

Artadi nega que fos una condició

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va respondre a les crítiques del PP que asseguraven que l'acostament dels polítics presos va ser una de les condicions per donar suport a la moció de censura al Govern de Mariano Rajoy i va dir que «és evident que no ha estat cap condició». Artadi va afegir que «si hagués estat una condició, aquesta hauria estat l'alliberament dels presos».

«És una prova de foc per veure si totes aquestes paraules de canvi es materialitzen en un canvi real perquè de moment no hem vist res que sigui tangible. A veure si passem de les paraules als fets», va afegir la portaveu del Govern des de Balaguer, durant la visita que feia ahir a diversos municipis de la Noguera.