La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela proposa jutjar l'expresident del Barça Sandro Rosell per delictes de blanqueig de capitals i organització criminal per la denominada 'Operació Rimet'. Lamela també processa pels mateixos delictes la seva dona, Marta Pineda, i l'advocat andorrà Joan Besolí. La magistrada conclou així la instrucció del cas i considera que ha quedat "indiciàriament acreditat" que els investigats formaven part d'una organització criminal a través de la qual es van apropiar de fons de la Confederació de Futbol Brasilera (CBF) pels drets de retransmissió dels partits de la selecció, així com de quantitats procedents de contractes de patrocini de la marca 'Nike' amb la selecció brasilera. Rosell està en presó preventiva a Soto del Real des de finals de maig del 2017 i Lamela ha rebutjat tots els intens de la seva defensa de deixar-lo lliure o d'acostar-lo a una presó catalana. L'advocat de Rosell, Andrés Maluenda, ha avançat a l'ACN que tornaran a demanar que se'l traslladi a una presó catalana ara que ja està processat.

La magistrada Carmen Lamela ha dictat interlocutòria de processament contra Rosell i proposa a la sala que el jutgi per blanqueig de capitals i organització criminal. Processa també pels mateixos delictes la seva esposa, l'advocat Joan Besolí i tres investigats més: Shahe Ohannessian, Pedro Andrés Ramos i José Colomer.

En la interlocutòria de transformació de diligències prèvies a procediment abreviat, la magistrada explica que tots sis formaven part d'una "estructura estable" i que hi havia un repartiment dels rols "prèviament establert per Sandro Rosell i amb la inestimable intervenció de Besolí", que era titular d'un gran nombre de societat i comptes bancaris a Andorra.

La magistrada centra les investigacions en dues operacions, on l'organització -segons Lamela- va ocultar quantitats de manera il·lícita desviades per l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Terra Teixeira, (fugit de la justícia actualment) quan va vendre els drets de retransmissió de 24 partits de la selecció del seu país. I també l'operació referent al contracte d'esponsorització firmat per la mateixa confederació amb la marca esportiva 'Nike', on va internvenir la societat de Rosell denominada 'Alianto'.

Quasi 15 MEUR desviats pels drets televisius

Sobre la primera operació, Lamela es remunta el 2006 i descriu com va ser Teixeira qui va signar un contracte amb una societat àrab domiciliada a les illes Caiman per vendre els drets televisius d'aquests 24 partits amistosos. Detalla com "es van imposar als compradors el pagament d'uns fons dels quals se'n van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF". Segons Lamela, l'expresident de Barça va rebre 6.580.000 euros i Teixieira 8.393.328 euros, sense que la confederació en sabés res.

En la interlocutòria, Lamela detalla totes les operacions que van portar a terme els investigats per "donar aparença de legalitat" al cobrament d'aquestes quantitats a través d'un entramat societari i de transferències bancaries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita -que figurava com a comprador- i que tramitaven a comptes andorrans, on apareixien amb signatura de Rosell i Besolí.

Aquests dos investigats, segons Lamela, usaven persones del seu entorn com a "testaferros" i també empreses intermediàries o relacionades amb les seves pròpies societats, i també les de Pedro Antonio Ramos (cunyat de Besolí) per blanquejar els diners.

Contracte amb 'Nike' i un préstec investigat

En relació amb el contracte amb 'Nike', apunta que hi va participar la societat de Rosell i descriu les operacions que va fer entre 2008 i 2011 i que van culminar amb un ingrés de 5 MEUR en un compte d'Andorra vinculat a Rosell.

L'expresident del Barça va comparèixer davant Lamela a finals de maig (era la primera vegada en un any que el citava) per interrogar-lo sobre la procedència d'aquests diners. Segons va apuntar Rosell, els diners procedien de la devolució d'un préstec que havia fet a Terra Teixeira l'any 2008. El lletrat de Rosell, Andrés Maluenda, ja va dir que l'expresident del Barça havia explicat l'origen d'aquests diners quan va ser detingut i es va mostrar "sorprès" per la citació.

En canvi, la magistrada diu que la seva explicació "no s'ajusta a la realitat" sinó que els diners provenen del contracte de patrocini amb la marca esportiva i que van anar a parar a les butxaques de Terra Teixeiria i aquest els va "canalitzar" a través de Rosell i Pedro Andrés Ramos.

Passes a partir d'ara

Aquesta interlocutòria de processament es pot recórrer en primer instància davant la mateixa magistrada Lamela (recurs de reforma) i també en apel·lació davant la sala. Un cop resolts els recursos, serà ferm.

En la resolució, es diu que es donen 10 dies a la Fiscalia perquè sol·liciti obertura de judici oral o, en el seu cas, decreti l'arxivament de la causa. Ara bé, també apunta que això es farà un cop s'uneixin les diligències pendents de rebre al jutjat.

El lletrat de Rosell alerta que encara hi ha comissions rogatòries demanades a Suïssa (informació sobre comptes bancaris) i recorda que la darrera que havien sol·licitat va trigar dos anys en arribar. Per això, Maluenda alerta que l'obertura de judici oral por trigar. Ha afegit que, un cop processat i amb la instrucció acabada, tornaran a sol·licitar el trasllat a una presó catalana.