El president del Govern, Pedro Sánchez, va rebutjar ahir el referèndum pactat que demana el president de la Generalitat, Quim Torra, en assegurar que mantindrà la posició que l'Executiu ha tingut sempre sobre el tema, a més de recalcar que a Espanya no hi ha presos polítics.

Sánchez es va referir a les paraules d'aquest dimecres de Tor-ra a Washington, en declaracions als periodistes en arribar a la reunió de líders socialistes europeus prèvies a la Cimera de la Unió Europea.

El cap de l'Executiu va subratllar, davant la petició d'un referèndum, que el Govern d'Espanya ha estat «bastant clar» al respecte durant molts anys i que la seva posició «no ha canviat».

Sánchez es va referir també a l'incident ocorregut dimecres a la nit durant la recepció oficial d'inauguració del festival cultural Smithsonian Folklife a Washington, en el qual participava com a convidada Catalunya, i a la decisió de Torra d'abandonar l'acte mentre l'ambaixador d'Espa-nya, Pedro Morenés, pronunciava el seu discurs, perquè el va considerar «intolerable i ofensiu». Preguntat per si compartia el discurs de Morenés, Sánchez va dir que no el va escoltar però que sí que «puc assegurar que de presos polítics, a Espanya, no n'hi ha».

Sánchez va subratllar que havia fet aquesta mateixa afirmació moltes vegades i va dir que a Catalunya hi ha una crisi política que cal resoldre «des de la política».

En aquest context, va emmarcar la reunió que mantindrà amb Torra al Palau de la Moncloa el pròxim 9 de juliol, on considera que cal parlar, a més de sobre aquesta situació, del «dia a dia dels catalans», va assegurar. Per exemple, va dir, de la sanitat, l'ocupació, l'educació i com restablir les relacions entre les institucions espanyoles i catalanes.