El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va negar ahir haver ofès l'Estat espanyol durant una gala celebrada aquest dimecres a Washington, pel que va qualificar d'«inacceptable» la resposta de l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés.

«Jo vaig explicar la situació que vivim a Catalunya: que hi ha presos polítics, que hi ha exiliats i que el nostre dret a l'autodeterminació està criminalitzat», va dir Torra a un grup de periodistes durant la inauguració del festival organitzat a Washington, en el qual es ret homenatge a les cultures catalana i armènia.

Torra va generar dimecres un gran enrenou en expressar un missatge similar durant una gala de presentació de l'Smithsonian Folklife Festival, celebrada al museu d'Història Afroamericana, en presència de Morenés, qui havia de prendre la paraula a continuació. En la seva al·locució, l'ambaixador espanyol va negar aquestes al·legacions i va sostenir que a Espanya «no hi ha presos polítics», sinó uns polítics que «van decidir tergiversar el Reglament del Parlament i violar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la Constitució».

La rèplica del representant del Govern espanyol va ser rebuda amb esbroncades per part dels convidats de la comitiva catalana i la comitiva de la Generalitat, encapçalada per Torra, que va decidir aixecar-se de la taula i abandonar el recinte. «El discurs -un discurs de sis pàgines, preparat-, va arribar a un punt d'insult personal. És a dir, que al president de Catalunya li diguin públicament que menteix... Jo, com a Quim Torra, puc arribar a acceptar moltes coses, però com a president de Catalunya, em sembla inacceptable, em sembla una ofensa», va explicar ahir el president català.

Les declaracions de Torra es van produir després de l'acte d'inauguració ahir del festival Folklife, en què va tornar a trobar-se amb Morenés, si bé les dues delegacions van mantenir les distàncies en veure's separades pel comitè d'Armènia, país el president del qual, Armen Sarkissian, va saludar efusivament el polític català.

Amb prou feines una hora abans de l'esdeveniment, l'Smithsonian va decidir cancel·lar els discursos que Torra i Morenés havien de donar durant la cerimònia amb l'objectiu d'«evitar que l'esdeveniment es convertís en un fòrum polític», segons van indicar a Efe fonts de la institució.

Borrell defensa Morenés

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, va sortir ahir en defensa de l'ambaixador als EUA, Pedro Morenés, pel discurs que va provocar la plantada del president Quim Torra a Washington. Segons Borrell «cap ambaixador pot restar impassible davant dels atacs» que segons ell va dirigir Torra a Espanya i el seu sistema polític «parlant de presos polítics i repressió».

«És un incident que vèiem a venir», va admetre des del Marroc, on es troba de visita. A parer seu, des que Torra va arribar de viatge a Washington «va començar a fer unes declaracions públiques atacant molt durament la qualitat democràtica d'Espanya i el funcionament del seu sistema judicial» i li va retreure que titllés la diplomàcia espanyola de «tenebrosa». Morenés, va justificar Borrell, «va dir el que havia de dir sense, en cap cas, desqualificar ningú».