El jutge instructor de la causa sobre el procés, Pablo Llarena, ha donat un termini de dos dies a 14 membres del Govern destituït processats per malversació, entre ells Carles Puigdemont, perquè paguin la fiança solidària de 2,1 milions en concepte de responsabilitat civil que els va imposar quan els va processar.

En una providència, el jutge del Tribunal Suprem insta aquests catorze processats, entre els quals també figura Oriol Junqueras, perquè abonin la fiança de forma solidària o d'altra manera, adverteix, es procedirà a l'embargament dels seus béns. Un cop és ferm el processament dels 25 implicats en aquesta causa, Llarena estima que és el moment de sol·licitar als 14 integrants del Govern cessat la fiança de 2.135.948 euros que els va imposar en concepte de responsabilitat civil pels diners presumptament malversats en la preparació i celebració del referèndum de l'1-O, declarat inconstitucional.

L'hauran d'abonar, diu Llarena en la providència, «de qualsevol de les classes admeses a la Llei excepte la personal», és a dir, no pot prestar-la cap fiador i, si no es fa, «es procedirà a l'embargament de béns dels processats».

En el seu acte de processament, el jutge va assenyalar que els 2,1 milions de fiança imposats al Govern cessat corresponen a la suma d'1,6 milions que en aquell moment va considerar que s'havia malversat, més un terç d'aquesta quantitat que s'ha d'afegir d'acord a la Llei en aquest tipus de fiances.

No obstant això, malgrat que el processament dels implicats en aquesta causa va ser el març passat, els investigadors van seguir indagant en la malversació en la qual podrien haver incorregut els catorze dirigents catalans.

De fet, en un informe recent, la Guàrdia Civil va elevar a 3,2 milions la malversació comesa pel Govern cessat per sufragar el referèndum il·legal de l'1 d'octubre.

En concret, va apuntar que «la Generalitat va abonar la quantitat de 1.688.188,05 euros i té pendent d'abonament 1.604.848,50 euros, i ascendeix la suma total destinada al referèndum de l'1-O a 3.269.236 euros». Dels 14 membres del Govern cessat que hauran d'abonar la fiança, sis són a la presó, entre ells l'exvicepresident Oriol Junqueras; cinc a l'estranger, inclòs Puigdemont; i tres en llibertat .