El Govern central va autoritzar ahir l'embarcació Open Arms de l'ONG catalana Proactiva a desembarcar al port de Barcelona els 60 migrants rescatats al matí davant les costes de Líbia, van confirmar a Efe fonts de l'Executiu.

Segons aquestes fonts, la sol·licitud va tramitar-se a través de Salvament Marítim, organisme dependent del ministeri de Foment. Després de rebre permís de l'Executiu, és ara el capità del vaixell el que haurà de decidir quan emprendrà la navegació cap a Espanya, un viatge que es prolongarà durant quatre dies.

Abans de conèixer-se la decisió del Govern, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia expressat, a través de Twitter, que «Barcelona està preparada per rebre» l'embarcació Open Arms «i totes les persones rescatades».

Tres administracions, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat catalana i el Govern espanyol, treballaran de forma conjunta per organitzar l'arribada dels rescatats i s'aplicaran els protocols establerts.

El rescat dels migrants va produir-se ahir al matí, cap a les 11 h, en aigües internacionals davant Líbia, quan des de l'embarcació de Proactiva es va albirar una barca pneumàtica en la qual viatjaven amuntegats nombrosos immigrants, entre els quals hi havia alguns nens.

Un estat de salut delicat

En total eren una seixanta: vuit palestins, vuit del Sudan del Sud, tres de Mali, cinc sirians, un de Burkina Faso, un altre de Costa d'Ivori, quatre eritreus, vuit egipcis, tres de la República Centreafricana, dos del Camerun, dos etíops, sis libis, vuit de Bangladesh i un guineà.

Fonts de l'ONG van explicar a Efe que l'estat de salut dels migrants és «molt delicat» i van precisar que, abans de demanar permís a Salvament Marítim per desembarcar en un port espanyol, van posar-se en contacte amb els centres de coordinació marítims d'Itàlia i de Malta, que els van denegar el permís.

Aquestes fonts van assegurar que, en cas que el Govern donés llum verda al desembarcament en un port espanyol, l'embarcació Open Arms hauria de completar un trajecte d'uns «quatre dies» per arribar a Espanya.

El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va carregar contra l'ONG. «La nau Open Arms, d'una ONG espanyola amb bandera espanyola, es va llançar cap a una barcassa i abans de la intervenció d'una patrullera líbia que estava a la zona va embarcar 50 immigrants precipitadament», va assenyalar Salvini.

«Aquesta nau es troba en aigües del servei de rescat de Líbia. El port més proper és Malta. Associació amb bandera italiana: oblida't d'arribar a un port italià», va afegir Salvini. «Alto a la màfia del tràfic d'éssers humans: menys persones que se'n van, menys persones que moren», va postil·lar el ministre d'Interior.

No obstant això, Open Arms va defensar la seva feina. «A pesar dels obstacles, seguirem protegint el dret a la vida dels invisibles. Les seves històries sobre el que han viscut a #Líbia són aterridores», va afegir l'organització en el seu missatge a Twitter.

Per la seva part, el ministre de l'Interior maltès, Michael Farrugia, va destacar que el rescat va tenir lloc més a prop de l'illa italiana de Lampedusa que de les costes de Malta i va emplaçar Salvini a «deixar de donar informació falsa i d'implicar Malta sense motiu».