n «Les estridències, les proclames abrandades i buides, els discursos nacionalistes excloents són el camí més ràpid per tornar a ser una minoria sorollosa, per tornar a l'autonomisme». Així de contundent va expressar-se ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una carta que va fer arribar des de la presó d'Estremera, i que va llegir el portaveu adjunt del partit al Congrés, Gabriel Rufián, en la conferència nacional dels republicans, que es va celebrar a La Farga de l'Hospitalet.

Per la seva part, la portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, va demanar ahir a ERC que no s'atribueixi «en exclusiva» ni «segresti» el que va representar l'1 d'octubre, una jornada que va ser «mèrit de tothom».

Des del seu compte personal de Twitter i sense esmentar explícitament les paraules de Junqueras, Senserrich va puntualitzar: «L'1-O va ser mèrit de tothom, aquest és l'esperit que hem de preservar. Per això, hi ha persones d'arreu que ho estan pagant amb la repressió, la presó i l'exili».

Després de llegir la carta de Junqueras, Gabriel Rufián es va dirigir a la militància d'ERC per etzibar -en castellà- que Ciutadans no pot representar els treballadors murcians, gallecs, andalusos o extremenys que van arribar a Catalunya ara farà 50 o 70 anys: «Són la representació dels senyorets que els van fer fora a cops de peu», va opinar el republicà.