Lledoners, la presó on arribaran aquesta setmana els quatre presos independentistes és una de les més noves i modernes de què disposa el departament de Justícia de la Generalitat. Inaugurada fa deu anys al terme de Sant Joan de Vilatorrada, el centre bagenc disposa actualment del 27% de places lliures, la qual cosa deixa oberta la possibilitat que els presos puguin estar junts en un mateix mòdul, i fins i tot, no haver de compartir cel·la, sempre que la direcció ho autoritzi. Lledoners està dirigida per l'exsubdirectora general de Programes de Rehabilitació de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Paula Montero.

Segons van explicar ahir fonts del departament de Justícia, Lledoners té una capacitat màxima de 929 interns i, actualment, acull 684 reclusos, amb la qual cosa es troba al 73% de la capacitat. Es tracta d'una xifra baixa comparada amb la d'altres presons catalanes, com per exemple Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires.

Tot i que Lledoners va ser concebuda com una presó per a interns condemnats, des de fa uns anys també acull alguns presos en situació preventiva, sobretot des del tancament del centre Model de Barcelona. Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart, doncs, seran quatre preventius més, tot i que hauran de conviure majoritàriament amb presos condemnats.

La presó bagenca està repartida en vuit mòduls penitenciaris, i cap d'ells no es troba al límit de la seva capacitat. Segons expliquen fonts penitenciàries, la majoria de mòduls tenen actualment una mitjana d'entre 80 i 100 interns, excepte el mòdul número 8, que en té una setantena.

Com tots els interns que ingressen a una presó, en principi seran conduïts al mòdul d'ingressos, on cal fer una sèrie de tràmits, com ara la identificació, la visita mèdica i les entrevistes de l'equip. Després, segons expliquen fonts de Justícia, seran ubicats al mòdul més adient al seu perfil, de la mateixa manera que es procedeix amb qualsevol altre intern.

Això exclouria, d'entrada, sis dels vuit mòduls de Lledoners. I és que els mòduls 3, 4 i 5 estan destinats a presos amb actituds violentes, mentre que els mòduls 6, 7 i 8 estan reservats a interns amb conductes addictives.

El més probable, segons expliquen fonts penitenciàries, és que Junqueras, Romeva, Cuixart i Sànchez siguin destinats als mòduls 1 i 2, que formen part de l'anomenada àrea generalista. En aquests dos edificis, s'hi solen destinar presos amb condemnes curtes o que requereixen intervencions orientades a la sortida en llibertat. També hi solen ser traslladats condemnats per delictes que no tenen cap víctima identificable, com els delictes econòmics.

Els presos de Lledoners s'organitzen seguint un model de participació i convivència

Des de l'any 2012, els mòduls de Lledoners s'organitzen d'acord amb un model propi de participació i convivència, que va ser pioner a tot Catalunya. Segons van recordar ahir fonts de Justícia, a Lledoners, els interns tenen els mateixos drets i obligacions. La diferència és que s'hi afegeixen fórmules de participació dels interns en la vida quotidiana. Lledoners és l'únic centre de tot Catalunya on tots els mòduls funcionen amb el sistema de participació i convivència.

A dins d'aquests mòduls, els interns s'organitzen en comissions que s'escullen mitjançant votació democràtica, i aquestes comissions fan propostes que, en cas que es puguin tirar endavant, s'executen conjuntament amb els professionals de tots els àmbits implicats, del funcionari de vigilància a l'educador o el psicòleg, i poden autogestionar activitats que van d'iniciatives solidàries a mediació de conflictes o monitoratge esportiu.

Aquest tipus d'organització, segons ressalten des de Justícia, millora el clima social dels interns, dels professionals tant d'interior com de tractament, i també redueix la conflictivitat. Aquest sistema funciona des del 2012 i està en fase d'expansió als altres centres de la Generalitat.

Forn, Turull i Rull seran traslladats més endavant

Els altres tres polítics sobiranistes en presó preventiva, els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, seran traslladats més endavant a causa que els tràmits que els afecten no han conclòs.