Els polítics independentistes presos podran veure les seves famílies el mateix nombre d'hores que a les presons madrilenyes una vegada siguin traslladats a presons catalanes, si bé els que tenen fills de fins a deu anys disposaran d'una mica més de temps i més freqüència per estar amb ells.

Segons han informat fonts penitenciàries, l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, el diputat de JxCAT i exlíder de l'ANC Jordi Sánchez i el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart seran traslladats a la presó de Lledoners, a 70 quilòmetres de Barcelona, mentre l'exconsellera de Treball Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la de Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà).

En espera de culminar el trasllat i acordar també el dels altres tres polítics independentistes presos (els exconsellers de Presidència Jordi Turull, d'Interior Joaquim Forn, i de Política Territorial Josep Rull), les fonts consultades han indicat que, una vegada en presons catalanes els interns podran veure els seus familiars i amics 40 minuts a la setmana i els seus fills de fins a 10 anys, 90 minuts al mes.

En concret, en relació amb les comunicacions en locutori o a través d'un vidre amb familiars i amics, disposaran de 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte i diumenge, o en un, en qualsevol dels dos dies del cap de setmana.

Com passa amb els 6.712 interns en règim ordinari que hi ha a les presons catalanes, els presos amb fills de menys de deu anys podran mantenir comunicacions de convivència, en la qual acudeixen els fills acompanyats d'un adult.

A les presons madrilenyes d'Estremera i Soto del Real, on estaven fins ara, les visites als seus fills de fins a deu anys eren de tres hores al trimestre, mentre que en els centres catalans disposaran una mica més de temps i més freqüència, ja que tindran una comunicació mensual de 90 minuts.